Izvor: Telegraph

Autor: {"id":264698,"id_news":915633,"name":"","surname":"Telegraph"}

Vladini zvaničnici u Nepalu najavili su novi program praćenja kretanja planinara i vremenske prognoze, koji bi trebalo da pruži bolju zaštitu posetiocima ove himalajske zemlje.

Tulasi Gautam iz tamošnjeg Ministarstva turizma, kaže da će planinari morati da vode lokalne vodiče koji su adekvatno obučeni za razne nepredvidljive situacije koje se mogu dogoditi na planini. Takođe, moraće da nose GPS uređaj za praćenje.

Ova odluka je doneta nakon što je prošle nedelje poginula 41 osoba u oluji i lavinama u Anapurna regiji. Od toga je 21 stranac, a 20 vodiči iz Nepala.

Mohan Krišna Sapkota, sekretar ministra turizma Nepala, rekao je da mnogi planinari koji su izgubili život u lavini nisu bili unapred registrovani kod nadležnih službi, zbog čega nije bilo pravovremene informacije o tome koliko osoba se našlo u nevremenu.

“Mnogi nezavisni planinari nisu svesni rizika i svoj život izlažu opasnosti”, rekao je on.

Tulasi Gautam dodao je da će ubuduće svi koji se upute u slične avanture morati da se registruju na ulazu i izlazu područja za planinare. Ranije je to pravilo važilo samo za strance, ali ne i za domaće stanovništvo. Osim toga, na izlazu niko nije morao da se registruje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.