Izvor: Izvor: Cvija Mrkonjiæ / Glas Srpske

Autor: {"id":264243,"id_news":914318,"name":"","surname":"Izvor: Cvija Mrkonji\u00e6 \/ Glas Srpske"}

Manaus je najveći grad u amazonskom delu Brazila i glavni grad države Amazonas, a nalazi se na reci Rio Negro i glavna je luka u regiji za ekstenzivni rečni saobraćaj kao i glavna tačka za dolazak turista u posetu Amazonu.

Osnovan je 1669. godine u ogromnom kompleksu šuma i reka zapadnog bazena Amazona. Verovatno će svako ko se zaputi u ovaj grad biti prilično iznenađen kada se nakon beskrajnog leta iznad zelenila prašume nađe u modernom gradu prepunom nebodera.

Grad ima svoju katedralu, operu, zoološke i botaničke vrtove, eko-park, regionalni i muzej domorodačkih naroda.

Početkom 20. veka postao je veoma bogat zbog izvoza gume ali i najvažniji kulturni centar severnog Brazila.

União da Juventude Mestiça / Wikimedia Commons

Kuća Opere "Teatro Amazonas" je kopija pariske operske kuće i dominira svojom okolinom, a osim kulturnih i istorijskih znamenitosti brojne agencije nude i istraživanje prašume. Većina obilazaka vodi na jezero Mamori, a tu je i jezero Juma koje je prirodni rezervat.

Najveća atrakcija Manausa je ušće reka Rio Negro i Solimoes koje je jedinstveno po tome što se crno obojena voda Rio Negro reke celih devet kilometara ne meša sa smeđom vodom Solimoes reke. Ove dve vode skladno teku jedna uz drugu. Najpoznatija plaža je Ponta Negra poznata po burnom noćnom životu, a pesak na njenoj obali daje izuzetno neobičan kontrast tamnoj vodi Rio Negro reke.

Sušna sezona u Manausu je vrlo teško podnošljiva zbog temperatura koje se kreću oko 40 stepeni Celzijusa i visoke vlažnosti vazduha. Tada nestanu mnogi vodeni kanali i manje reke. U kišnoj sezoni kiša pada skoro svakodnevno od januara do jula, najbolje vreme za posjetu Manausu je između maja i avgusta.

Kišna sezona

Plaže u Manausu su za turiste otvorene samo u delu godine kada je nivo reke niži, jer u kišnoj sezoni od avgusta do decembra nivo vode doseže i do 20 metara. Najveći nivo vode je u maju i junu, kada se voda izlije po okolnoj šumi i tada se formiraju brojna manja jezerca, rečice i kanali po prašumi.

Među popularnim plažama se nalaze i Tupe koja je udaljena 34 kilometra od Manausa i mesečeva plaža na reci Negro koja je oblikovana kao polumesec, a udaljena je 23 kilometra od Manausa.

Izvor: Glas Srpske

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.