Izvor: Tanjug

Vatikan je odlučio da ograniči broj posetilaca Sikstinske kapele na šest miliona godišnje kako bi zaštitio neprocenljive Mikelanđelove freske, saopštio je danas zvaničnik Svete Stolice.

Foto: Andrew Baldwin/Flickr.com

Čuvenu kapelu - u kojoj se u tajnim konklavama biraju pape, će tokom leta moći njajviše da vidi 20.000 turista dnevno, tj. najviše 2.000 istovremeno.

Prašina koja se u kapelu unosi spolja, znoj i ugljen dioksid predstavljaju najveću opasnost za pinakoteku italijanskog renesansnog slikarstva čiji svod krase 500 godina stare freske među kojima je jedna od najpoznatijih scena u istoriji umetnosti - predstava "stvaranja čoveka" u kojoj Tvorac blagim dodirom prsta Adamu uliva život.

Da bi zaštitio rad renesansnog majstora, Vatikan je postavio novi sistem klimatizacije koji filtrira vazduh u kapeli, kao i novo osvetljenje koji će više nego prepoloviti štetno zagrevanje.

"Ubeđen sam da su Vatikanski muzeji, a posebno Sikstinska kapela, dostigli maksimalni broj posetilaca", rekao je danas Antonio Paoluči, direktor Vatikanskih muzeja, prenosi Rojters.

On je naveo da će sadašnji broj od šest miliona turista godišnje ubuduće predstavljati gornju granicu.

"Nismo sve ovo preduzeli kako bismo omogućili ulazak većeg broja ljudi u Sikstinsku kapelu", istakao je on, dodavši da su radovi na postavljanju novih sistema započeli u junu, te da bi trebalo da budu završeni krajem tekućeg meseca.

Freske, koje je od 1508. do 1512. Mikelanđelo oslikao na 1100 kvadratnih metara tavanice, poslednji put su restaurirane 1994.

Paoluči je, takođe, najavio mogućnost obilaska Sikstinske kapele isključivo uz unapred napravljene rezervacije putem interneta ili turističke agencije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.