Izvor: Beta

Španija je ponovo oborila rekord po poseti stranih turista u avgustu, što toj zemlji u kojoj je turizam jedna od glavnih ekonomskih aktivnosti, omogućava da
zaključi uspešnu letnju sezonu.

Foto: Tomás Fano/Flickr.com

"U avgustu je devet miliona stranih turista došlo u Španiju", što je rast od 8,8 odsto u odnosu na avgust 2013, a istovremeno i najveći mesečni priliv turista, saopštilo je Ministarstvo turizma.

Najviše turista i dalje dolazi iz Britanije, a slede Francuzi i Nemci. Oni najviše posećuju Kataloniju, Balearska ostrva i Andaluziju, poznate po lepim plažama.

Za osam meseci ove godine, broj stranih posetilaca je porastao za 7,3 odsto, na 45,4 miliona, što je takođe apsolutni rekord.

Španija je i treća najomiljenija turistička destinacija sveta, posle Francuske i SAD.

Oko 10,6 miliona Britanaca (5,6 odsto više na godišnjem nivou) posetilo je Španiju, 7,6 miliona Francuza (10,4 odsto više) 7,1 milion Nemaca (7,5 odsto više).

Kao i u julu, manje Rusa boravilo je u Španiji nego jula prošle godine (5,0 odsto manje), pre svega zbog ukrajinske krize i pada vrednosti rublje.

Od ukupnog broja turista, 11,7 miliona bilo je u Kataloniji, 8,5 miliona na Balearskim, a 7,5 miliona na Kanarskim ostrvima.

Strani turisti trošili su i više novca nego ranije. Po podacima Ministarstva turizma, potrošili su 26,35 milijardi evra u prvom kvartalu, što je 7,8 odsto više na godišnjem nivou.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.