Izvor: Izvor: B92

Autor: {"id":259759,"id_news":902379,"name":"","surname":"Izvor: B92"}

Decenijama se govori da Srbija koja nema more ima adekvatnu zamenu za turiste u prelepim planinama, banjama i jezerima. Da bi prikazali deo tog bogatstva, do koga nažalaost nema dobrih puteva, ljubitelji prirode sa juga Srbije su na području Vlasinskog jezera i planine Čemernik organizovali „Džipijadu Predejane 2014“.

Na 1100 metara nadmorske visine na samo 30 kilometara od Koridora 10 učesnike dzipijade ovog vikenda dočekale su nepregledne šume, stada krava i izrovana široka staza koju meštani na planini Čemernik nazivaju put.

Da bi prešli 120 kilometara od Predejana, preko ograđenog lovišta „Vlanište“, zatim Vlasinskog jezera i Crne Trave,vozačima iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga je trebalo skoro šest sati.

Organizatori džipijade, Regionalna privredna komora Leskovac, kompanija Dunav osiguranje i leskovačka Lokalna samouprava ocenjuju da prirodna bogstva ne koristimo na pravi način.

Vlasinsko jezero koje se nalazi na 1200 metara i planina Čemernik su zaštićena područja bogata čistim vodama i specifičnim biljkama i životinjama.

Kako je bilo na Džipijadi Predejane 2014 pogledajte u prilogu televizije B92:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.