Izvor: Izvor: Tanjug

Autor: {"id":259515,"id_news":901949,"name":"","surname":"Izvor: Tanjug"}

Manifestacija Dani evropske baštine sa temom "Jezik i pismenost" koja traje od 17. do 30. septembra realizuje se u tri celine po Beogradu.

Prvu celinu čine raznovrsni programi vezani za naslovnu temu, a tu je i program "Otvorena vrata gradskih zdanja, istorijskih kuća i legata" i drugih prostora koji tokom godine nisu dostupni za javnost.

U okviru treće celine, vrata muzeja i drugih ustanova kulture biće otvorena za sve zainteresovane kako bi se pokazalo kulturno nasleđe prestonice.

Za organizovane posete biće otvorena zdanja Narodne skupštine Srbije, Novog dvora, Dvorskog kompleksa, Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, Starog dvora, istorijske kuće - Dom Jevrema Grujića, Kuća kralja Petra i druge.

Takođe, ove godine se obeležava i nekoliko značajnih jubileja kao što su 275 godina od rođenja Dositeja Obradovića, deset godina od osnivanja njegove zadužbine, i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića.

Ova manifestacija je prilika da se najraznovrsnijim programima ukaže na naše najznačajnije nasleđe, kao što je Miroslavljevo jevanđelje i Arhiva Nikole Tesle koja se nalazi na Uneskovoj listi "Pamćenje sveta".

Sa prošlogodišnjih Dana evropske baštine (Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ)

Manifestacija je i prilika da se istakne lepota i značaj starih srednjovekovnih rukopisa i knjiga, da se osvrne na istorijat jezika, pisma, pismenosti i obrazovanja na ovim prostorima, na reformu jezika i borbu za srpski jezik Vuka Stefanovića Karadžića, najinteresantnije i najvrednije knjige, na najznačajnije stvaraoce, ličnosti koje su doprinele razvoju jezika i pisma i očuvanju kulture srpskog i drugih naroda.

Posebne programe ovim povodom organizuju i Narodni muzej, Muzej Vuka i Dositeja, Narodna biblioteka Srbije, Muzej Nikole Tesle, Biblioteka grada Beograda, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" i druge ustanove kulture i obrazovanja.

Centralna proslava biće upriličena 4. oktobra u Kragujevcu i obuhvata raznovrstan program.

Tada će biti predstavljeno više izložbi: "Jezik i pismenost" autora Dušice Grbić i Tatjane Subotin Golubović, "520 godina od prve štampane ćirilske knjige" Narodne biblioteke Srbije, "Ćirilica, kaligrafija i štampana pisma", radovima studenata i profesora Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, "Kaligrafski ispisi" Dejana Petrovića kao i obilazak Eparhijske biblioteke.

Dani evropske baštine u Beogradu se održavaju od 2002. godine, a 2006. godine grad je bio domaćin centralne manifestacije za Srbiju i seminara SE za zemlje jugoistočne Evrope.

Godine 2007. je u organizaciji sa Savetom Evrope, Evropskom komisijom i Ministarstvom kulture, Beograd bio domaćin Centralne proslave za čitavu Evropu, u okviru predsedavanja Srbije u Komitetu ministara SE.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.