Izvor: Novosti.rs/V. Iliæ

Autor: {"id":258745,"id_news":899770,"name":"","surname":"Novosti.rs\/V. Ili\u00e6"}

U Mrčajevcima održana tradicionalna, 12. po redu, „Kupusijada“ koju je posetilo oko 50.000 ljudi. U lonac od 100 kilograma ide oko pet kilograma masti, red kupusa, red goveđe krtine, rebara...

Ako kupus nije dovoljno mastan, onda nije dovoljno dobar. Mora, bre, moča da curi niz bradu. I još nešto, kupus ne može da valja ako nema različitih vrsta mesa, a obavezno se jede uz proju i uz sir, može i ljuta papričica. Mora se pre toga popiti i šljivovica, da otvori apetit.

Ovako, uglavnom, gurmani, koji su ove godine posetili mrčajevačku „Kupusijadu“, opisuju uživanja u slastima kupusa iz zemljanog lonca. Ima ih sa svih strana Srbije, ali i iz inostranstva, koji prelaze hiljade kilometara samo da bi probali srpski specijalitet u varošici uz Zapadnu Moravu. Domaćini vele da će ih ove godine kroz Mrčajevce proći oko 50.000.

Cela Ibarska magistrala mirisala je prethodnih dana na kuvani kupus, na kuvanu ovčetinu, svinjetinu, govedinu, jagnjetinu, slaninu, suva rebra...

"Kupus mora da se kiseli prirodnim putem, i to samo u soli i vodi, bez dodavanja esencije. Meki kupus, odnosno sorta „bravo“ je najbolji", ispričao nam je majstor u pripremanju svadbaraskog kupusa Predrag Bojović iz Gornje Gorevnice, koji je prethodnih godina osvojio dve prve i dve druge nagrade za spremanje ovog specijaliteta.

"U lonac od 100 kilograma ide oko pet kilograma masti, pa se ređa red kupusa, red goveđe krtine, dimljenih rebara, obrazine, sveže svinjetine. Tu još idu i začini, ali to, baš kao i svaki kuvar, moram da sakrijem od javnosti. Ono što mogu da otkrijem je da u svakom loncu pravim zapršku. Ove godine za samo pod šatrom kod Ace Popa će se pojesti oko 60 lonaca kupusa".

U Mrčajevcima se za tri dana slisti oko 70 tona kiselog kupusa. U jednom od brojnih ugostiteljskih objekata, u kafani kod čuvenog čačanskog ugostitelja Srba kupus se neprestano krčka u 13 zemljanih lonaca, od čega su sedam od po stotinu i više kilograma. Za jedan veći lonac potrebno je do šest sati vatre i žara oko njega da bi se dobro skuvao.

"Ocenjujemo kvalitet ukusa, boju, miris, ali i izgled mesta gde se kuva i služi. U zemljane lonce se stavlja kupus koji se mora kiseliti najmanje dvadesetak dana".

Kuvani kupus mora da bude zlatno žute boje, ne sme da pocrni, a pored kupusa u loncu mora biti raznih vrsta mesa - objasnio nam je Branko Vukajlović, jedan od članova žirija koji će oceniti najbolji kupus na ovogodišnjoj, 12. po redu „Kupusijadi“.

Za one koji imaju bolji apetit, nakon svadbarskog kupusa dobro dođu prasetina i jagnjetina. Pod šatrama neprestano je gruvala muzika, narodna, vašarska. Na centralnoj bini u Mrčajevcima smenjivala su se kulturno-umetnička društva, a za dobru pesmu pobrinuli su se Snežana Babić Sneki, Gordana Lazarević, Nemanja Kujundžić, Biljana Sečivanović...

Porcija od 250 do 300 dinara

Cena porcije kupusa kreće se od 250 do 300 dinara, dok za piće treba izdvojiti od 150 do 300 dinara. Takmičarski deo u spremanju najboljeg kuvanog kupusa biće gotov u nedelju, kada će se znati ko su dobitnici „Zlatnog“, „Srebrnog“ i „Bronzanog“ lonca, a prijavljenih takmičara ima na desetine, i to u kategoriji domaćina, ugostitelja i preduzeća.

Foto: Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.