Izvor: B92

Grad Šabac nema u okruženju neke atraktivne predele, koji bi privlačili turiste, ali zato se okrenuo manifestacionom turizmu, koji daje dobre rezultate, a u budućnosti planira ulaganja u planinu Cer i Savu.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Šapca Dragojla Lazića, Cer i Sava treba da stvore novu turističku ponudu, što zahteva velika ulaganja, ali se očekuje da će se ona brzo isplatiti. Ta područja pružaju velike mogućnosti za razvoj nautičkog, lovnog i seoskog turizma.

"Tri osnovne manifestacije koje grad podržava su Festival ruža Lipolista, Međunarodni plivački maraton dug 20 kilometara, od Jarka do Šapca sa tradicijom dužom od 40 godina i Čivijada sa karnevalom", naveo je Lazić.

Prema njegovim rečima, Čivijada je stara 46, a karneval sedam godina, a ove godine će u periodu od 18. do 23. septembra biti ponuđeni kao "tri u jedan", jer će se po njihovom završetku, nastaviti čuveni Šabački vašar.

"Pored toga, Šabac ima bogato kulturno istorijsko nasleđe, pre svega dva velika kompleksa Mišar i Tekeriš i tvrđavu na Savi iz 15 veka. Tu je i dosta spomenika iz Prvog svetskog rata, a posebno smo ponosni na jedan, koji prikazuje tri odrdena koji je jedino Šabac u Evropi dobio za hrabrost, ispoljenu u tom tom ratu", istakao je Lazić.

On je precizirao da su to Francuski krst, Čehoslovački krst i Karađoređeva zvezda, a spomenik stoji u centru grada. Šabac je od ove godine krenuo i sa organizovanjem turističkih tura "Putevima cerskih junaka" i "Cer i cerski manastiri".

U prvoj turi, gosti pored Šapca mogu da upoznaju Prnjavor i vide kapelu sa kosturnicom, koja je poznata kao "Chele kula zapadne Srbije" , spomen kompleks u Tekerišu, najviši vrh Cera-Šančine, Krivaju i Varnu, gde su u vili "Albedo" izložene slike o Cerskoj bici.

U drugoj turi se obilaze manastiri, među kojima Petkovica sa čudotvornom lozom i izvorom, koji je imao značajnu ulogu u Prvom svetskom ratu i Radovašnica, gde su zbrinjavani ranjenici tokom tog rata.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.