Izvor: B92

Nišu je u toku manifestacija "Dani Makedonske kulture" koja je u ovom gradu organizovana prvi put, a do 13. septembra posetioci će moći da vide izložbu slika i skulptura Makedonaca koji žive i rade u Srbiji.

Foto: Andrzej Wójtowicz/Flickr.com

Večeras se završava i revija filmova makedonskih autora, a Dane makedonske kulture u Nišu organizuje udruženje "Vardar".

"Ova manifestacija bila je planirana za maj, ali smo zbog poplava bili prinuđeni da je odložimo. Sada je organizovana povodom 8. septembra, Dana nezavisnosti Makedonije. Na otvaranju Dana makedonske kulture bila je prisutna i Irina Višinska Božanovska, prvi sekretar makedonske ambasade u Beogradu", rekao je za Tanjug Blagoja Ilijevski, predsednik udruženja "Vardar".

Iako je udruženje "Vardar" prisutno u Nišu veh 10 godina, Makedonci su prvi put predstavljeni kroz kulturno stvaralaštvo ovog naroda.

Prema rečima Blage Petruševskog, nosioca ovog projekta, Makedonce svi znaju po dobroj hrani i ručnim radovima. "Želeli smo da proširimo polje kulturnog delovanja Makedonaca u Nišu i došli na ideju da ovaj projekat ponudimo vladi Srbije koja nas je podržala i dodelila nam minimalna sredstva potrebna za realizaciju", rekao je Petruševski.

U galeriji Niškog kulturnog centra u toku je izložba slika i skulptura članova "Društva likovnih umetnika Makedonaca u Srbiji".

Reviju makedonskog filma otvorio je kultni film "Pank nije mrtav" Vladimira Blaževskog, a prikazani su i filmovi "Crno seme", "Prašina" i "Ciganska magija". Pozorišna grupa iz Demir Kapije odigrala je dve predstave u Nišu i u Ribarskoj banji.

Dani makedonske kulture u Nišu trajaće do subote 13. septembra kada će u Domu Vojske Srbije biti održano Makedonsko veče".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.