Izvor: Tanjug

Turistička manifestacija "Fiš fest" biće održana osmi put, na ušću Save u Dunav, kod kule Nebojša, od 4. do 7. septembra, najavili su danas organizatori u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS).

Foto: Katherine Lim/Flickr.com

Predstavnica TOS-a Ljiljana Čerović je podsetila da je neko rekao da je Dunav glavna ulica Evrope, dodajući da se u toj glavnoj ulici ne nalazi samo Beograd, nego i Srbija, u dužini od 588 kilometara.

Dunav je jedan od važnih turističkih proizvoda koji TOS promoviše na međunarodnim sajmovima, što pokazuje i broj turista, koji dolaze upravo u mesta na Dunavu. U toj ponudi posebno mesto zauzimaju manifestacije, među kojima je "Fiš fest" veoma važan, jer se održava na dve reke, kazala je Čerovićeva.

Ona je navela da je prošle godine Fiš fest imao više od 100.000 posetilaca, dodajući da je bitno što organizatori pozivaju zainteresovane i iz drugih krajeva Srbije da promovišu svoje destinacije i vina.

Prema njenim rečima, rezultati dolaska stranaca brodovima su jako dobri; od marta do jula u Beograd su prispela 304 broda sa oko 32.000 putnika, a očekuje se da će ih biti više nego prošle godine.

Predstavnik Udruženja "Dunav u srcu" Đorđe Živanović je dodao da poseta s reke nije samo na kruzerima, već i malim brodovima, koji dolaze u marine, a o kojima nema podataka.

"Naše Udruženje pokušava da oživi ušće i potez od kule Nebojša, a u saradnji sa Beogradskom tvrđavom ove godine će svi posetioci Fiš festa moći da posete događaje na Kalemegdanu uz 50 odsto popusta", kazao je on.

Akcenat festa će biti na gastronomiji, pre svega u pripremanju ribljih specijaliteta, a učesvovaće predstavnici svih bivših jugoslovenskih republika, kao i gosti iz Turske. Atrakciju će predstavljati sud od 1.000 litara, u kojem će prvog dana gosti iz Sarajeva spremati bosanski lonac, a u petak će gosti iz Hrvatske pripremiti mediteranski specijalitet.

U subotu će biti organizovano takmičenje novinarskih ekipa u pripremanju riblje čorbe, a u nedelju će se takmičiti profesionalni kuvari.

Udruženje "Kamen Srbije" omogućiće svim gostima da prave svoje mozaike, koje će moći ili da ponesu kući ili da ih ostave za humanitaranu aukciju, s koje će prikupljena sredstva ići za pomoć poplavljenima. Manifestaciju će pratiti muzički program, a domaćin je opština Stari grad.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.