Izvor: Izvor: Glas Amerike/Piše: Džuli Tabo

Autor: {"id":256677,"id_news":894455,"name":"","surname":"Izvor: Glas Amerike\/Pi\u0161e: D\u017euli Tabo"}

Vlasnik jednog lanca restorana u Merilendu, popularnih "dajnera", pronašao je način da se njegova hrana razlikuje od one koja se služi u hiljadama drugih, sličnih restorana u Sjedinjenim Državama.

Širom Sjedinjenih Država može se naći jedinstveni tip američkog restorana - dajner. U njemu se služi jednostavna i jeftina hrana koja podseća na kuvanje naših majki i baka. Ali u jednom dajneru, maštoviti kuvar koristi istu ideju u novom pripremanju hrane, koje pruža iznenađujuće rezultate.

"Srebrni dajner" (Silver diner) u Valdorfu u Merilendu, odlikuje se sličnim karakteristikama kao i hiljade drugih širom zemlje.

Od džuboksa, plastičnih loža i art deko stila, pa do nerđajućeg čelika i velikih prozora restorana koji podseća na vagon za ručavanje.

Šta je različito u "Srebrnom dajneru"? Hrana.

"Prijatna atmosfera. Brza usluga. Odlična hrana“, kaže gost Norman Bejli. Hranu priprema glavni kuvar, Ipe fon Hengst, koji je pre 25 godina osnovao prvi "Srebrni dajner" sa partnerom, Bobom Džajmom.

"Želeli smo da omogućimo porodicama sa decom da uživaju u prijatnoj atmosferi, ali i dobroj hrani", priča kuvar Ipe fon Hengst.

Odlučili su da ponude zdravije obroke tradicionalne hrane: palačinke, pljeskavice i meso bez antibiotika i hormona. Sarađuju sa desetinom lokalnih poljoprivrednika i kuvaju sveže povrće, pripremajući neuobičajene obroke kao što je prepečena testenina primavera.

"Ne radi se o prolaznoj modi. Gosti žele zdraviju i ukusniju hranu. Ako ne odgovorite na to, možete da izgubite posao", kaže glavni kuvar.

Danas, partneri su vlasnici 15 "Srebrnih dajnera", pretežno u Vašingtonu i okolini, i svake nedelje pripreme ukusne, hranljive obroke za deset hiljada gostiju.

"Volim ovo da radim. Ako to ne radite iz ljubavi, bolje je da sklonite iz kuhinje", zaključuje Ipe fon Hengst

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.