Izvor: Novosti.rs/

Autor: {"id":256706,"id_news":894224,"name":"","surname":"Novosti.rs\/"}

Ada safari je prava oaza na beogradskoj Adi Ciganliji, savršena za porodice, ljubitelje prirode i sve one koji su željni mira.

Pošto je Ada Ciganlija najlepši deo Beograda, onda je Ada safari najlepši deo Ade Ciganlije.

Ada safari je prava oaza na beogradskoj Adi Ciganliji, savršena za porodice, ljubitelje prirode i sve one koji su željni mira. Na ovom mestu brižljivo se radi kako bi se očuvao mikro ekosistem usred Beograda, a zadržala originalnost.

Da bi se to i ostvarilo, pomogli su slikari Rajna i Dragan Jelovac trodimenzionalnom postavkom koju sačinjavaju spomenik šaranu, podni mozaik i drvena skulptura krsta po uzoru na heraldički znak hrišćanstva.

I najnovija postavka „Čudesna šuma“ privlači sve mlade, ali i one koji se tako osećaju. Ona predstavlja rešenje eksterijera koji sačinjavaju skulpture napravljene od različitih materijala, odnosno figure likova iz poznatih bajki koje su tematski odvojene. Cilj ovog druženja je da se deca dovedu u prirodu, da se odvoje od elektronskih medija i da se upoznaju s našom prošlošću.

Mali zoološki vrt domaćih životinja omiljen je među najmlađim posetiocima. Neke od životinja slobodno se šetaju i druže s decom. Mnogo pažnje privlači i veliki akvarijum koji poseduje neobične vrste šarana i zlatne ribice koje bude veliku pažnju svakog ko poseti ovo mesto.

U dvorištu, uređenom za opušten boravak, u senci stoletnog drveća, jedu se nadaleko poznate girice i riblja čorba, uz pivo ili sok, po cenama prilagođenim svačijem džepu.

Godine 2011. napravljen je i most po ugledu na Most preko Ade, ispod kojeg teče potok.

U etno-restoranu „Opušteno“ služe se nacionalna jela spremljena po starim srpskim receptima i poslužena u originalnim posudama, što budi interesovanje sve većeg broja turista. Svojom pozicijom iznad jezera i baštom pod otvorenim nebom, pod krošnjama gustih jasenova, oraha i tuja, uz najbolje domaće vino i hranu, ovaj restoran omogućava da se osećate kao da ste kilometrima daleko od užarenog gradskog asfalta. Takođe, „Opušteno“ postaje omiljeno mesto za neobične proslave, kao što su venčanja u starom vajatu, na čamcu, na mostu...

Tu se, u ograđenom dvorištu, nalazi i originalan drveni vajat iz 18. veka, muzejski eksponat prenet iz Šumadije 2010, koji prikazuje život naših predaka.

I posle 20 godina, Ada safari predstavlja simbol zaštite kapitalnih primeraka šarana i mesto za dobar ulov, gde najbolje šarandžije Srbije ukrštaju svoje štapove i nastavljaju tradiciju ovog, kako ga oni sami zovu, ribolovačkog Vimbldona, s 10 tona ribe i 250 komada kapitalaca težih od 12 kilograma, kao i najvećim šaranom Kostom od 27 kilograma.

Foto:ratkobozovic/flickr

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.