Izvor: B92

Most Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu zatvoren je i za pešake zbog nastavka radova u okviru sanacije mosta, što ne pamte ni najstariji Višegrađani.

Jedini drumski i pešački prelaz sada je preko Novog mosta kod naselja Garča, prenosi portal Capital.ba pozivajući se na navode agencije Srna.

Na ogradi gradilišta izvođači radova iz turske firme „ER-BU“ postavili su tablu na kojoj piše da se do daljeg zabranjuje prelaz preko starog mosta.

Turisti jedino mogu prići mostu niz stepenice od Hotela „Andrićev konak“ odakle sa donje terase fotografišu most.

Sanacija mosta izgrađenog 1577. godine počela je prošle godine, ali ih je tokom leta obustavila Republička građevinska inspekcija zbog, kako je rečeno, niza propusta izvođača.

Trenutno građevinari rade na popravci kolovoza na kome će izraditi izolaciju, a prethodno skinutu kocku zameniće turskom kaldrmom.

Projekat sanacije finansira Turska razvojna agencija, a sredstva za projekat i izmeštanje infrastrukture obezbedila je opština Višegrad.

Vrednost ovog projekta je deset miliona KM.

Most Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu od 2007. godine nalazi se na Uneskovoj listi zaštićenih spomenika svetske kulture.

Foto: Fif' / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.