Izvor: B92

Ako želite da uživate u odmoru, da se posle kupanja prošetate gradom ili odete na večeru u gradsko jezgro, a da vam ne smetaju pijani turisti bez majica i glasne devojke u bikinijima, možda je pravo mesto za vas Majorka.

Ekonomska kriza je ove, kao i proteklih godina, uticala na turističku sezone širom Evrope, a neki su "prazan hod" iskoristili i da redefinišu svoju ponudu i potrude se da se obrate drugačijoj klijenteli.

Na Majorki je u protekle tri godine dovršeno, renovirano ili izgrađeno desetak luksuznih hotela, a Palma je ove godine uvela i novi pravilnik "dobrog ponašanja građana", kojim su predviđene kazne za oni koji kvare sliku o gradu.

Sa namerom da "upristoje" gradsko jezgro i noćni provod, gradske vlasti su predvidele kazne od 50 evra za one koji van zona za kupanje idu bez majice ili u bikiniju, ali i za vožnju bicikla po trotoaru.

Takođe, ono što važi i za Grčku, na Balearima je strogo zabranjena kupovina predmeta ili hrane od nelegalnih uličnih prodavaca, a ako vas policija uhvati kazna je 200 evra.

Kako prenosi BBC, gradske vlasti se ugledaju na Barselonu u kojoj slične zabrane odavno važe, a najavljeno je da je ova sezona "probna", dok će sledeće strogo sprovoditi pravilnik.

"Turisti su dobrodošli, nije ideja da se kažnjavaju, već da odmor svima bude ugodan", kažu u Palmi.

Takođe, čelnici Palme odbacuju trvdnje da je to samo način da se napuni budžet tokom slabijih sezona.

"Ne, to nije način za punjenje gradske kase. Mi smo opušten grad, prava, nova destinacija za narednih 20 godina i želimo da održimo takav imidž. Šta se dešava kada nam kažu da nemaju novac da plate? Isto je u Londonu, Berlinu ili Rimu. Kada kažeš da nemaš para, onda te policajac odvede u stanicu i na kraju ćeš platiti, jednostavno je", kažu u gradskoj skupštini.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.