Izvor: Tanjug

Autor: {"id":254456,"id_news":889986,"name":"","surname":"Tanjug"}

Poziv za sve turiste u Londonu: Petar Pan, Šerlok Holms i kraljica Viktorija žele da razgovaraju s vama.

Zahvaljujući interaktivnom umetničkom projektu, mnogi spomenici istorijskih i fiktivnih ličnosti u Londonu "progovorili" su i mogu da ispričaju svoju priču i zabave znatiželjne posetioce, ali i stanovnike britanske metropole.

"Svaki grad bilo gde u svetu ima statue koje su nekako skrajnute", rekla je prilikom predstavljanja projekta Kolet Hiler, kreativna direktorka umetničke grupe Sing London, koja stoji iza ove inicijative.

"Razmišljali smo kako da ih zajedno sa piscima, glumcima i komičarima 'oživimo'", navela je ona, prenosi AP.

Da biste "pozvali" neku od skulptura, na primer statuu sa likom Isaka Njutna iz Britanske biblioteke, dovoljno je preći smartfonom preko pločice i s nje skenirati digitalni kod, ili pak ukucati veb-adresu. Tada se može čuti govor skulpture u vidu monologa, koji recituje neko od poznatih britanskih glumaca, poput Patrika Stjuarta (Zvezdane staze, Iks-Men) ili Hjua Bonvila (Dauntonska opatija).

Ukupno 35 kipova u Londonu i Mančesteru je na ovaj način dobilo glas. Tu su statue najpoznatijeg fiktivnog detektiva Šerloka Holmsa, koji se žali zbog odsustva svog dragog prijatelja dr Votsona, Hodž, omiljena mačka pisca Semjuela Džonsona i bezimeni par na klupi. Neke skulpture edukuju uz malo istorije, ali većina je tu da zabavi publiku uz malo zdravog humora.

Kraljica Viktorija započinje svoju govoranciju jednim: "Hvala što ste me pozvali na ovoj čudnoj mašini. Već sam počela da se dosađujem sedeći ovde vazdan držeći izuzetno teško žezlo".

Statue će govoriti jednu godinu, a inicijatori projekta se nadaju da će njihovu ideju prihvatiti i mnogi drugi gradovi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.