Izvor: Tanjug

Opština Knjaževac pobednik je prvog konkursa za nacionalni izbor "Izuzetne destinacije Evrope" - EDEN, objavila je 1. avgusta Turistička organizacija Srbije (TOS), kao organizator konkursa.

Za prateće destinacije izabrani su Kovačica, Topola, Kučevo kao i Nova Varoš i Prijepolje koji su zajednički i konkurisali.

Izabrane destinacije u Srbiji biće uvrštene u "Mrežu izuzetnih destinacija Evrope" (EDEN Network), čiji ciljevi su stvaranje platforme za razmenu dobrih primera iz prakse, među nagrađenim destinacijama i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja.

Ovogodišnji izbor u Srbiji organizovan je sa ciljem da prepozna i nagradi destinacije koje baziraju i razvijaju svoju turističku ponudu na promociji sopstvenog teritorijalno-specifičnog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Pobednička destinacija konkurisala je sa đurđevdanskim obredom Molitva, koji je upisan na Listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije i, kao deo đurđevdanskih običaja, uključen u regionalni predlog za upis Đurđevdana na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine.

Na konkurs je stiglo ukupno 40 prijava, od kojih je izabrano najboljih pet, a konačan redosled je utvrđen, pošto je stručni žiri obišao destinacije.

Nagrada pobedničkoj i pratećim destinacijama biće uručena krajem septembra u okviru proslave Svetskog dana turizma i dodele nagrade "Turistički cvet".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.