Izvor: USAToday.com

Autor: {"id":250131,"id_news":880577,"name":"","surname":"USAToday.com"}

Mnogo toga se promenilo od prvobitnog mišljenja da stjuardese vode izuzetno glamurozan život. Pogledajte 5 mitova o stjuardesama koje će one vrlo rado razotkriti, piše USA Today.

1. Noćenja su jedna velika zabava

Istina je ipak da se puno toga ne dešava u hotelima kada su stjuardese prinuđene da u njima provedu noć zbog presedanja. Pritom, na raspolaganju imaju jako malo vremena – između 8 i 12 sati, dovoljno da jedu, spavaju i istuširaju se.

Samo iskusne stjuardese dobijaju priliku da rade putovanja sa dugim noćenjima u gradovima kao što su London, Pariz i Buenos Ajres.

2. Uvek gledajte da stjuardesi ostavite napojnicu

Najbolje je da ipak novac ostane u vašem novčaniku. Činjenica je da mnoge avio-kompanije ne dozvoljavaju stjuardesama da primaju napojnice.

Iako je stjuardesama ovaj gest pokazatelj toga da su cenjene, njima ipak nije dozvoljeno da prihvate bakšiš.

Pored bakšiša, stjuardese cene i kada dobiju pohvale putem društvenih mreža kao što su Tviter i Fejsbuk.

3. Devojke postaju stjuardese zbog besplatnog putovanja

Svi vole besplatna putovanja, ali su se vremena poslednjih godina drastično promenila i ta putovanja danas nisu više toliko „besplatna“.

Letovi su vrlo često puni i vrlo retko se može naći prazno mesto. Većina stjuardesa tvrdi da mogu da zaborave na besplatno putovanje tokom praznika ili vikenda.

4. Stjuardese su praktično konobarice na nebu

Najvažniji posao stjuardese jeste da se stara o bezbednosti putnika i tome da stignu od tačke A do tačke B bez ikakvih problema.

Serviranje grickalica i pića nalazi se skoro na samom dnu spiska njihovih dužnosti.

Iako moraju da se brinu o 160 osoba na letu i njihovim potrebama, primarna dužnost stjuardese jeste da se stara o bezbednosti tokom leta.

Najčešća situacija u kojoj se stjuardese nalaze jesu medicinski slučajevi tokom leta. Iako se može desiti da među putnicima ima doktora ili drugih medicinskih stručnjaka, vrlo često su stjuardese te koje pomažu putnicima.

5. Stjuardesa treba da mi pomogne da spakujem svoju torbu

Ukoliko sa sobom nosite tešku torbu, postarajte se da ste u dovoljno dobroj formi da je podignete i sami spakujete u za to predviđen ormarić pošto to nije dužnost stjuardese.

Ukoliko one pokušaju da vam pomognu i pritom se povrede, njihovo osiguranje avio-kompanije ne pokriva taj tip nesreće. Ako je u pitanju starija ili slaba osoba, stjuardesa će sasvim sigurno priteći u pomoć.

Foto: Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.