Izvor: Beta

Italijanska vlada i komesar EU za regionalnu politiku Johanes Han potpisali su akcioni plan sa ciljem da se ubrzaju radovi na renoviranju arheološkog nalazišta u drevnom gradu Pompeja, koje je ozbiljno oštećeno.

Italijanski dnevnik Stampa objavio je da bi prema novom planu renoviranje trebalo da bude završeno do kraja 2015. godine.

"Zaista je hitno da se ubrzaju i intenziviraju naši napori. To arheološko nalazište ključno je za region Kampanija, za njegovu lokalnu ekonomiju, za Italiju i za ceo svet", rekao je u četvrtak Han.

Za renoviranje Pompeja predviđen je budžet od 105 miliona evra, od kojih 41,8 daje Brisel.

Han je italijansku vladu upozorio da treba da poštuje predviđeni rok za završetak radova, jer će u suprotnom evropski fondovi biti izgubljeni.

Za renoviranje jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta formirana je nova ekipa stručnjaka. Generalni direktor projekta renoviranja Pompeje Đovani Nistri rekao je da će se raditi i noću, ukoliko to bude potrebno.

U poslednjih nekoliko godina, u Pompeji je u više navrata dolazilo do urušavanja starih građevina. U decembru 2011. godine srušio se stub jedne kuće, a u septembru 2012, srušila se greda čuvene Vile Misterija.

Grad Pompeja, u blizini današnjeg Napulja, osnovan je u 6. veku pre nove ere. Uništen je 79. godine nove ere u erupciji Vezuva, u kojoj su poginule hiljade ljudi. Grad je zatrpao pepeo vulkana, pa je Pompeja ostala očuvana, pod debelim slojem pepela.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.