Izvor: Tanjug

Najbolji balkanski kosači 20. jula takmičiće se za najprestižnije kosačko priznanje „Zlatnu rajačku kosu“, a centralni deo ovogodišnje „Kosidbe na Rajcu“ počeće smotrom i defileom učesnika do kosilišta.

Tradicionalna 42. „Kosidba na Rajcu“ počela je u petak veče koncertom niške grupe „Galija“, a posetioci tokom trodnevne manifestacije mogu da se upoznaju sa pripremanjem tradicionalnih jela, kao i načinom izrade haljina, košulja, heklanjem i pletenjem.

Najpoznatiji frulaš-amater u Srbiji Petar Lazić iz Ljiga, pokazaće umeće sviranja na okarini, dvojnicama i fruli. Istovremeno, biće održan izbor najlepše devojke vodonoše 42. Kosidbe.

Prema rečima Zorana Milisavljevića, direktora Turističke organizacije Ljig, samo u nedelju, poslednjeg dana, očekuje se oko 30.000 posetilaca.

„Kosidba se otvara u 10 časova zdravicom, potom sledi defile kosača, trubača, pevača, zdravičara i vodonoša. Prvo će se održati međunarodno takmičenje kosača ’Balkanski kup’, zatim revijalno, a u 13 časova međunarodno nadmetanje za Zlatnu kosu“, rekao je Milisavljević Tanjugu.

Posle takmičenja za „Zlatnu kosu“, biće održano i takmičenje za „Zlatni brus“, dodao je Milisavljević.

Po završetku takmičenja kosača biće organizovan program povodom obeležavanja 100 godina Velikog rata na prostoru oko spomenika 1300 kaplara.

Pobednici Kosidbe biće proglaseni u 17 časova, a ovogodišnja manifestacija će biti zatvorena koncertom Amadeus Benda i vatrometom.

Inače, „Kosidba na Rajcu“ je 2007. godine proglašena za najuspešniju tradicionalnu manifestaciju u Srbiji, a po broju posetilaca je, kažu organizatori, odmah iza Egzita i Sabora trubača u Guči.

Ova privredno-turistička manifestacija oživljava uspomenu na seoske mobe, simbolizuje i slavi završetak košenja trave na livadama u brdsko-planinskim krajevima naše zemlje.

Organizator Kosidbe je TO Ljig, generalni sponzor BIP, a prema projekciji koštaće između 5 i 7 miliona dinara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.