Izvor: Beta-AP

Nepalski vodiči Šerpasi napustili su danas bazni kamp na Mont Everestu posle odluke da ove sezone niko ne vodi planinare u znak poštovanja za svojih 16 kolega poginulih prošle nedelje u najtežoj lavini koja se ikad dogodila na toj planini.

Ovim bojkotom potpuno je poremećena profitabilna nepalska sezona penjanja na najvišu planinu na svetu koja treba da počne ovog meseca.

Šerpasi su sinoć objavili da odustaju od ove sezone iz poštovanja prema svojim poginulim kolegama i time su doveli u pitanje planirane ekspedicije stotina alpinista koji su potrošili desetine hiljada dolara za pripreme.

U medjuvremenu, predstavnici vlade, Šerpasa i zvaničnika ekspedicija nastavljaju pregovore u Katmanduu u nastojanju da postignu dogovor o odšteti za poginule i povredjene nepalske vodiče, u nadi da će ipak biti moguće da se ove godine organizuju ekspedicije.

Većina pokušaja penjanja na vrh Mont Everesta dešava se sredinom maja, kada je vreme najpovoljnije, ali su kompanije za vodjenje ekspedicija već počele da otkazuju planirane ture za ovu sezonu posle tragedije koja se dogodila u petak.

Pronadjena su tela trinaest žrtava lavine prošlog petka, koja je zatrpala grupu nepalskih vodiča, dok se troje vode nestali i veruje se da su i oni poginuli.

Sve žrtve su bile iz naroda Šerpa, koji uglavnom živi od penjanja i pružanja usluga vodiča alpinistima, dok neki drže restorane, prodaju opremu ili obezbedjuju usluge transporta stranim posetiocima.

Žrtve su bile u velikoj grupi Šerpasa koji su napustili kamp u petak pre zore sa šatorima, hranom i užadima kako bi pripremili kampove za strane klijente uoči glavne planinarske sezone.

BETA/AP Photo/Niranjan Shrestha

Bez pomoći Šerpasa bilo bi skoro nemoguće za planinare da se popnu na planinu. Mnogi alpinisti će morati da otpišu većinu novca uloženog u organizovanje ekspedicije, oko 75.000 dolara i više.

"Nemoguće je za nas da nastavimo da se penjenmo dok su tri naša prijatelja još zatrpana u snegu. Ne mogu da zamislim da stanem na jednog od njih", rekao je Dordže Šerpa, iskusni vodič iz te zajednice sa Himalaja koja je postala poznata po svojim veštinama na velikim visinama i svojoj izdržljivosti.

Nesreća je ponovo pokrenula debatu o nesrazmernim rizicima koje Šerpasi preuzimaju prilikom vodjenja planinara na Mont Everest.

Odmah posle lavine nepalska vlada rekla je da će platiti porodici svakog poginulog čoveka 40.000 rupija (oko 415 dolara), ali Šerpasi su rekli da zaslužuju mnogo više, uključujući više novca za osiguranje, finansijsku pomoć za porodice žrtava i nove propise da se odrede prava vodiča.

Nepalska vlada se, kako je izgledalo, složila sa nekim od zahteva, ali je to daleko manje od onog što oni traže. Vlada je predložila da godišnje izvaja pet odsto prihoda od ekspedicija na Mont Everest za taj fond, što je daleko manje od 30 odsto koliko traže vodiči. Nepal zaradjuje oko 3,5 miliona dolara
godišnje od taksi za penjanje na Mont Everest. Osiguranje za poginule će se takodje duplirati na 15.600 dolara (dva miliona rupija), navelo
je Ministarstvo turizma, a Šerpasi traže 20.800 dolara.

Ovo je najteža nesreća koja se ikada dogodila na najvisoj planini na svetu, nakon one iz 1996. godine, kad su stradala osmorica planinara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.