Izvor: Tanjug

Resavska pećina kod Despotovca, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom, radiće puno radno vreme za Vaskršnje i Prvomajske praznike, izjavio je danas Tanjugu v.d. direktora JP "Resavska pećina", Dragan Obradović.

"Za praznike u ovom kraju beležimo tradicionalno veliku posećenost i nastojimo da stvorimo najbolje uslove kako bi te posete i boravak u Resavskoj pećini i Lisinama, prošli u najboljem redu", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, tokom prvomajskih raznika, pre svega na uranku, dežuraće čuvari koji će pomagati i usmeravati posetioce na mesta koja s bezbedna za njih, ali i za prirodu.

Resavsku pećinu je ove godine, za nepuna četiri meseca, posetilo oko 1.200 turista sa plaćenom ulaznicom, napomenuo je Obradović.

Kao spomenik prirode, Resavska pećina je od 2010. godine član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (International show caves Association) ISCA, a ove godine će obeležiti 42 godine od otvaranja za turiste i 52 godine od otkrivanja.

Resavska pećina je, naime, za turiste otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara.

Turistički radnici Despotovca, u okviru posete Resavskoj pećini, nude i posetu srednjevekovnim manastirima Manasiji i Ravanici, Muzeju ugljarstva Senjski rudnik, turističkom kompleksu Lisine sa vodopadom Veliki buk, najvišim u Srbiji, prašumi Vinatovača...

Obradović je napomenuo da će cena ulaznica biti ista kao i radnim danima, 350 dinara za odrasle i 300 dinara za učenike, a radno vreme je od 9,00 do 21,00 sat.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.