Izvor: Tanjug

Glavni grad Austrije, Beč, je u znaku predstojećeg velikog hrišćanskog praznika Uskrsa.

Veliki broj uskršnjih pijaca krasi trgove glavnog grada, na kojim posetioci mogu uživatu u velikom izboru uskršnjeg nakita, ručnih radova i raznolikoj ponudi kulinarskih specijalteta.

Najveća uskršnja pijaca u Beču se nalazi ispred dvorca Šenbrun, na kojoj više od 60 izlagača na svojim štandovima nudi raznovrsne tradicionalne proizvode, bogati kulinarski i zabavni program.

Na trgu Frajung, u centru grada, održava se “kulinarska bio-uskršnja pijaca” . Takođe u centru nalazi se i poznata pijaca “Ostermarkt am Hof”, koja je u znaku austrijskih uskršnjih običaja i nudi veliki broj umetničkih dela ručne izrade.

Uskrs trgovcima u Beču donosi značajnu zaradu, koja će biti povećana u poređenju sa prošlogodišnjom. Prema proceni Privredne komore Beča, trgovina će ostvariti obrt u visini od oko 56 miliona evra, što je za pet odsto više nego 2013. godine.

Iako je Uskrs, po pitanju kupovine poklona, iza Božića, on je drugi najvažniji izvor prihoda trgovine u Austriji. U proseku će Austrijanci za uskršnje poklone potrošiti oko 100 evra.

Jedna četvrtina Austrijanaca planira izdatke u visini između 50 i 100 evra za poklone, a jedna petina želi da investira svega 20 evra, dok svaki deseti tvrdi da će potrošiti više od 200 evra.

Najčešhi uskršnji pokloni su slatkiši sa uskršnjim motivima, a na drugom mestu se nalaze igračke, iza kojih su cveće, i bonovi. Istraživanje javnog mnjenja je pokazalo da polovina Austrijanaca želi pre svega da kupi poklone za decu, a na drugom mestu su partner ili partnerka, te potom slede roditelji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.