Izvor: B92

Neko ko ovih dana uskršnjih praznika zabasa u evropski kvart Brisela, videće opustele ulice i prazne zgrade, među kojima i velelepne zgrade Evropskog parlamenta, gde se neki poslanici neće ni vraćati jer neće biti izabrani na izborima u maju.

Velika plavo-zlatna vrata Evropske komisije na Šumanovom trgu su zamandaljena, kao i ulaz u Evropski savet preko puta. Zatvoreni su i svi kafići oko trga, koji radnim danima vrve od evropskih birokrata, diplomata i novinara.

U prestonici EU, kao u celoj Belgiji, Uskrs se praznuje od Velikog četvrtka do utorka sledeće nedelje, tako da pustoš počinje već u sredu popodne, kada se na autoputevima koji vode van grada formiraju nepregledne kolone, a u gradu ostaju samo oni koji moraju, ili nemaju kud.

Ni saobraćaja gotovo nema. Na travnatom ostrvu na sredini okruglog trga, dve divlje patke, koje su verovatno doletele sa jezerca u obližnjem parku, čupkaju cvetne leje.

Oko kilometar dalje, na trgu Luksemburg, zgrada Evropskog parlamenta zvrji prazna, dok stakleni tornjevi odslikavaju plavo aprilsko nebo.

Kurt Raschke / Flickr.com

Poslanici su još početkom ove nedelje, uoči poslednjeg plenarnog zasedanja u Strazburu, izneli sve lične stvari iz kancelarija, a to su učinili i njihovi mnogobrojni pomoćnici, savetnici i ostalo osoblje. Mnogi se u tu zgradu više neće vratiti, jer neće svi biti reizabrani na evropskim izborima u maju. Šanse izvestioca Parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, inače člana liberalne grupe u EP su dobre, ali ne sasvim izvesne, jer nije sigurno da će tri slovenačke liberalne stranke formirati zajedničku listu.

I on je ovih dana u Sloveniji, gde priprema izbornu kampanju. Belgijanci i zaposleni u evropskim institucijama vole, kao i narod u Srbiji, da spajaju praznike.

Ove godine je Prvi maj (neradan dan u Belgiji) suviše daleko od Uskrsa da bi se premostio, ali ni šest dana uskršnjeg praznovanja nije malo. Već u sredu sledeće nedelje, evropski kvart će ponovo oživeti, a patke će pobeći od vreve u mir parka Ambioriks, ali ne zadugo. Za tri meseca počinje sezona godišnjih odmora.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.