Izvor: B92

Stručnjaci "Hidroopreme" iz Šapca pronašli su, posle dva meseca bušenja, termo-mineralnu vodu u Jagodini, što je osnov za gradnju buduće banje i razvoj zdravstvenog turizma u ovom gradu.

Voda temperature 37 stepeni Celzujsovih, pronađena je na dubini od 400 metara, a gradnja banje počeće u maju, izjavio je predsednik Skupštine grada, Dragan Marković - Palma.

Vrednost projekta je 21.000.000 dinara, a sredstva su obezbeđena u budžetu grada. Bušotina se nalazi na lokalitetu "Akva parka", oko 700 metara od centra grada i oko 150 metara od "Hil Hotela".

Geotermalno istraživanje u cilju iznalaženja kaptiranja i eksploatacije termalnih podzemnih voda na lokalitetu "Akva parka" počelo je 28. oktobra, uz dozvolu Ministarstva prirodnih resursa i prostornog planiranja.

Projekat je uradio "Hidrogeocentar" iz Leštana a stručni nadzor vode inženjeri građevinarstva, Marija Ljubojević i Vitomir Veljković.

"Građani Srbije će od iduće godine govoriti idemo u Jagodinsku banju", rekao je Marković.

Gradonačelnik Jagodine je ranije izjavio da su balneolozi i stručnjaci koji se bave ispitivanjima termo-mineralnih voda i njihovog uticaja na zdravlje ljudi ustanovili da će voda u Jagodinskoj banji lečiti najmanje deset bolesti, "a biće veoma korisna i muškarcima".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.