Izvor: Izvor: punkufer.hr

Autor: {"id":206893,"id_news":777585,"name":"","surname":"Izvor: punkufer.hr"}

Događa se to svima, pa čak i onim najiskusnijim „budžet planerima“, kad se na putovanju odjednom javi pitanje: „Pa, dobro, gde su mi nestale pare?“ Ali nemojte paničiti. Šanse da ste zapravo sami potrošili svoj novac mnogo su veće od onih da su vas opljačkali.

Kada planiramo putovanje, gotovo uvek pazimo da uključimo sve troškove. Smeštaj, prevoz, javni prevoz, džeparac, novac za suvenire i slično. Međutim, skrivenih troškova ima na svakom uglu, a na neke od njih gotovo niko ne računa.

Troškovi vize su među troškovima koje na putu najčešće zanemarujemo. Iako naoko nisu veliki, manjak tih nekoliko desetina evra se i te kako oseti u novčaniku. Tu su još i skriveni troškovi prevoza od aerodroma do centra grada. To često izaziva glavobolju kod turista koji se hvataju za onih famoznih reklamiranih „Za deset evra do Londona!“, jer ni ne razmišljaju da će vrlo verovatno autobus ili voz od aerodroma do Londona platiti čak trostruko više.

U nepredviđene troškove možemo slobodno svrstati i bakšiš u hotelima, ali to i nije toliko strašno kao nagrade osoblju na kruzerima. Jeste li znali da je na kruzerima obavezno plaćanje bakšiša (u nekima čak i kod rezervisanja aranžmana)? Ali nemojte biti besni i svađati se, to je jednostavno takvo pravilo.

A kad samo pomislite koliko ćete novca potrošiti za osveženja, nenadanu kafu dok čekate autobus koji kasni u Nepalu, ili detoksikacijske pokušaje u vidu jutarnjih sokova...

Uglavnom, ovo su samo neke od situacija koje brzinom munje pojedu veliki deo vašeg putnog budžeta, zato pre nego što pođete na put - budite sigurni da ste ih svrstali na popis vaših troškova. Pedesetak evra neka je uvek u čarapi!

Foto: freedigitalphotos.net/Sura Nualpradid

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.