Izvor: B92

U čemu je tajna dobrih čvaraka i kakvog su oni ukusa svi zainteresovani moći će da otkriju 13. oktobra u Valjevu, kada će biti održan 8. Festival duvan čvaraka.

Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja svake godine okuplja veliki broj posetilaca, od kojih mnogi imaju priliku da prvi put vide kako se spremaju čvarci, po recepturi staroj 200 godina, ali i da degustiraju jedinstveni proizvod, izum valjevskih mesara, koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način.

Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu, navode organizatori.

U takmičarskom delu festivala, za pravljenje najboljeg čvaraka , koji će se održati na keju reke Kolubare, očekuje se veliki broj učesnika.

Izložbeno-prodajni deo festivala biće održan na platou Centra za kulturu, gde će izlagači ponuditi različite proizvode - med, rakiju, vino, zimnicu, suhomesnate specijalitete, suvenire, sušeno voće, rukotvorina od drveta.

Tokom celog dana trajaće bogat kulturno-zabavni program, koji će se uveče završiti koncertom "Jedna pesma, jedna želja" i emitovanjem uživo programa na Hepi televiziji, najavljno je iz Turističke organizacije Srbije.

Prvi takav festival održan je 2006. godine. Inicijator i organizator je valjevski mesar Slaven Batočanin, koji je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine Srbije dobio sertifikat u kom je upisan kao vlasnik žiga, odnosno brenda duvan čvaraka.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.