Izvor: Izvor:vijesti.me

Autor: {"id":192544,"id_news":743122,"name":"","surname":"Izvor:vijesti.me"}

Budvanska rivijera od juče je u overbukingu, jer je kompletan privatni i hotelski smeštaj popunjen, a procene su da na potezu od Jaza do Buljarice ima oko stotinu hiljada gostiju.

Takve procene potkrepljuje i podatak, koji je juče „ Vjestima“ saopštio direktor gradskog Vodovoda Milenko Medigović da je juče u gradu potrošeno rekordnih 35 hiljada kubika vode, što je novi maksimum u radu ovog preduzeća.

Medigović je naveo da vode za piće ima dovoljno i da uspevaju da izdrže toliki pritisak na vodovodnu infrastrukturu koji je najveći od 19 do 21 čas, kada na hiljade ljudi dolaze u sobe i apartmane sa plaža.

„Tada je najveći pritisak, ali smo uspjeli da grad tokom cele sezone ima vode. Zahvaljujući priključku na regionalni sistem vodosnabdevanja obezbedili smo dovoljne količine vode za piće za celi grad. Trenutno distribuiramo 35.000 kubika dnevno domaćinstvima, što je rekord“, kazao je Medigović.

Da je u gradu sve puno svedoče i soabraćajne gužve, samo u popodnevnim satima juče kolona automobila na ulazu u Budvu protezala se celim bečićkim bulevarom do iza hotela “Splendid“.

U privatnom smeštaju već deset dana nema slobodnog ležaja, čak i u perifernim zonama.

Iako su cene u špicu dostigle maksimum, „dileri“ soba su preplavili ulice i rade non-stop.

„Traži se krevet više i tako će ostati još najmanje deset dana“ kazao je predsednik sektora privatnog smeštaja pri Crnogorskom turističkom udruženju Petar Ivković.

Nezapamćeni talas turista proteklog vikenda zapljusnuo je i Ulcinj pa ruke trljaju i meštani prigradskih naselja Kodara, Totoša i Bratice koji u zadnjih deceniju pa i više nisu imali kome krevet da izdaju. Lokalni turistički centar u petak je zvanično objavio da u gradu letuje oko 25 hiljada turista. Međutim, subota i nedelja bili su dani kada su, izgleda svi putevi vodili u Ulcinj.

“Sudeći po gužvama na ulicama, kupalištima, šetalištima i ugostiteljskim objektima, u gradu boravi sigurno više od 120 hiljada turista”, potvrdilo je “Vijestima” više turističkih poslenika.

Da se „udar“ turista ne pamti iako je bio očekivan ali ne u tom intenzitetu, svedoče i mještani Pristana, Nove Mahale, Pinješa, Đerana i Štoja da se krevet više traži i u sitnim jutarnjim satima.

“Bude me oko četiri ujutro i pitaju imam li praznu sobu. Kažem da nemam, a onda me pitaju da slučajno nema koji od mojih komšija i tako redom. Vidim da su bespomoćni ali im ne mogu pomoći”, priča mještanin Nove Mahale koji kaže da mu se to prvi put dešava.

I na Pristanu je slično.

“Došli su mi u dvorište sa koferima iako sam im rekao da nemam nijedan slobodan krevet. I tu su čekali dugo ni sam ne znam čemu se nadajući. Na kraju me jedna žena pitala zašto nisam napravio još koju sobu. Možda njeno pitanje u prvom momentu tera na smeh ali iza toga se krije njihov očaj i vjerovatno strah da još jednu noć ne provedu pod nebom”, ispričao je “Vijestima” meštanin Pristana koji nije želio da mu se pominje ime.

Da zvanična statistika ne prati nezvaničnu ni približno svestan je i direktor Turističke organizacije Munir Karamanaga.

“U gradu sasvim sigurno boravi višestruko više turista od naše poslednje objave”, potvrdio je on “Vijestima”.

Istovremeno, zvanična statistika već narednog petka može doneti glavobolju lokalnim čelnicima i šefovima inspekcijskih službi.

“U gradu sa hotelskim kapacitetima, imamo registrovanih 25 hiljada ležaja”, kazao je Karamanaga. To bi značilo da je Ulcinj već prošlog petka bio bez slobodnog kreveta, odnosno dupke pun. Gde i na kojim ili čijim ležajevima je smešteno još 100.000 turista, neko će morati da da odgovor. I po zvaničnoj statistici, već narednog petka, u gradu će verovatno boraviti više gostiju nego što ima prijavljenih ležaja.

Karamanaga očekuje da će se ovakav trend zadržati makar još 14 dana.

“To bi verujem, pokrilo julsku rupu nastalu zbog posta ali i avgustovsku u vreme Bajrama”, kazao je Karamanaga.

On očekuje i dobru postsezonu.

“Zato verujem da će na kraju ova sezona biti na nivou lanjske, ili čak i bolja”, kazao je Karamanaga.

Vještice odnose otpad

Direktor Vodovoda u Budvi rekao je da su incidenti, poput prekjučerašnjeg kada je došlo do prelivanja fekalija u more, posledica prebukiranosti, i velike potrošenje vode.

„Izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda, koje će biti završeno do kraja godine i pušteno u rad već uoči naredne sezone, i taj problem ćemo potpuno riješiti.

Sa kompanijom WTE, koja vodi celi projekat, a koji finansira Opština, zamijenićemo crpne stanice i time će kompletne otpadne vode biti direktorno odvođene u postrojenje u bečićkom naselju Vještice, kazao je Medigović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.