Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Autor: {"id":192233,"id_news":742239,"name":"","surname":"Izvor: telegraph.co.uk"}

Mesto na kome je u narodnoj revoluciji krajem osamdesetih godina prošlog veka pogubljen rumunski diktator Nikolae Čaušesku, sledećeg meseca će biti otvoreno za turističke posete, javljaju rumunski mediji.

Medijska agencija Mediafax iz Bukurešta je saopštila da će bivši vojni kompleks Targovište u centralnoj Rumuniji početi od septembra da prima turiste koji će moći da vide zid ispred koga su streljani bivši rumunski diktator Nikolae Čaušesku i njegova supruga Elena.

Kako bi mesto na kojem je likvidiran bivši vladar Rumunije učinili što autentičnijim, zvaničnici su zid ofarbali bojama koje su stajale na njemu u vreme njegovog smaknuća, a i nameštaj unutar vojnog kompleksa je obnovljen kako bi što vernije prikazao izgled od pre više od 30 godina.

Posetioci će takođe moći da vide i 3 kreveta koja se nalaze u ćeliji u kojoj su boravili vojnici koji su čuvali svrgnutog rumunskog predsednuika, kao i krevet u kojem je Čaušesku spavao noć pre nego što je streljan.

Osim ovih, pomalo morbidnih stvari iz nedavne rumusnke istorije, turisti će moći i da posete izložbu koja će prikazivati raniju istoriju ove zgrade koja je tokom 19, i 20. veka bila korišćena mesto za obučavanje konjice.

Zvaničnici su odlučili da ovaj bivši vojni kompleks otvore za javnost nakon što su strani turisti pokazali izuzetno interesovanje za upoznavanje sa ovim delom rumunske istorije, pišu rumunski mediji.

Nikolae Čaušesku je vladao Rumunijom od 1967. godine do samog sloma komunizma u zemlji 1989. godine. Za vreme Rumunske revolucije je pobegao u Bukurešt, ali ga je uhapsila vojska, koja ga je streljala u Targovištu na Božić 1989. godine, nakon presude koju mu je izrekao vojni sud tokom trodnevnog suđenja.

Javnost je ovom odlukom, da se kao turistička atrakcija promoviše nečije mesto nasilne smrti, prilično iznenađena, pa se postavlja pitanje da li će i ostale zemlje koje poseduju isto tako burnu istoriju, pribeći sličnim načinima da promovišu turizam.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.