Izvor: Izvor: dw.de

Autor: {"id":191480,"id_news":740532,"name":"","surname":"Izvor: dw.de"}

Zlatni Prag ima i svoju tamniju stranu: hiljade beskućnika koji žive u neljudskim uslovima. Sada gradonačelnik želi da im zabrani i vožnju podzemnom železnicom, često poslednjim utočištem.

Prizor iz praške podzemne železnice. U vozilu linije 9 koja vozi s jednog kraja češke metropole na drugi, je poprilična gužva. Jedino je u stražnjem delu vagona prazno, piše Dojče Vele. Tamo sede dva bradata muškarca, prljave odeće i zapuštenog izgleda. Oko njih se širi neugodan miris koji je, posebno u ove letne dana i uprkos otvorenim prozorima vagona, neizdržljiv. Većina gostiju prolazi pored dvojice dremajućih muškaraca što je brže moguće. "Jako je neugodno s ovakvim osobama voziti se u istoj podzemnoj. One nas ugrožavaju svojim smradom", kaže jedan od putnika.

Ko smrdi, mora napolje

Sada gradonačelnik Praga želi stati na kraj neugodnostima u podzemnoj železnici, daleko najvažnijem prevoznom sredstvu u gradu. "Ako su higijenski uslovi ovih putnika takvi da ugrožavaju druge putnike, tada tome moramo da stanemo na kraj", kaže gradonačelnik Tomaš Hudeček. Planovi za akciju "čista podzemna" su već pripremljeni. Zajedničke jedinice policije i socijalnih službi će ubuduće pročešljavati podzemnu u potrazi za putnicima koji oko sebe šire neizdrživ miris. Ko smrdi, mora napolje - poruka je ove inicijative. Samo na ovaj način je moguće brzo rešiti ovaj problem, smatra Hudeček. "U drugim evropskim metropolama se otišlo mnogo dalje. U Pragu smo dugo ignorisali ovaj problem. Jednostavno smo ga prespavali", kaže mladi gradonačelnik.

Premalo tuševa za beskućnike

U Pragu, prema službenim statistikama živi oko 4.000 beskućnika. Prema podacima humanitarnih organizacija je taj broj mnogo veći. Često je javni prevoz poslednje utočište i prilika za pokoji minut sna. Zato je i gradonačelnikova inicijativa naišla na ogorčenje humanitarnih organizacija koje se brinu o praškim beskućnicima.

"Loša briga o beskućnicima je već godinama problem ovog grada", smatra Miloslav Pipal iz Vojske spasa. "Beskućnicima ne preostaje ništa drugo nego javni prevoz. U gradu gotovo da i nema ustanova u kojima bi se beskućnici mogli istuširati ili prenoćiti", kaže Pipal. Na nekoliko hiljada beskućnika u Pragu dolaze samo tri ustanove koje građane bez krova nad glavom mogu udomiti i preko dana. Tamo mogu jednom nedeljno oprati svoju odeću ili se istuširati. No mnogima, među kojima je i beskućnik Honza, se baš ne čeka u dugačkim redovima pred ovim ustanovama. "Istina je da nemamo šta da tražimo u tramvajima ili metrou jer smrdimo, no nama su potrebna solidna utočišta i nekakav posao", kaže beskućnik Honza. Gradonačelnik Hudeček je obećao brze promene. Ali i ove zime će mnogim beskućnicima jedino utočište od hladnoće biti vagoni javnog prevoza.

Autor Stefan Heinlein, Prag/nk
Urednik Željka Telišman

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.