Izvor: B92

Autor: {"id":189117,"id_news":734225,"name":"","surname":"B92"}

Skoro mesec dana od kako su se autobusom, umesto avionom, vratili sa letovanja na grčkim ostrvima, turistima iz Beograda agencija Klio nije vratila obećani novac. U međuvremenu, dok su putnici čekali da im novac bude vraćen, račun agencije Klio je blokiran, a pre tačno tri dana firma je proglašena - insolventnom.

Letovanje iz snova na ostrvima u Grčkoj, za turiste iz Beograda pretvorilo se u pakao na povratku kući. Na odmor su putnici iz Beograda krenuli autobusom, ali je za povratak ugovoreno da se vrate avionom. Međutim, na ostrvu Skijatos predstavnik agencije turistima saopštava neprijatnu vest - do Beograda će morati autobusom.

“Mi smo bili iznenađeni, i nikakvu drugu soluciju nismo dobili od njega osim da moramo da se vratimo autobusom. Kao da je to nešto potpuno normalno, kao da nikad nije ni bio predviđen povratak avionom potpuno normalno samo obaveštenje ne daj bože izvinjenje tako da smo mi zvali pokušavajaći da dobijemo bilo kakvu informaciju”, pričaju za B92 prevareni tursiti.

Tu međutim nije bio kraj neprijatnostima jer je kako nam pričaju autobus bio loš, prokišnjavao je a na povratku kroz Makedoniju je pada kiša, najveći deo puta ih je vozio samo jedan vozač koji je u Grčkoj naparavio prekršaj, a i vodič puta u autobusu je bio izuzetno grub prema nama putnicima.

U slučaju reklamacija putnici se prvo obraćaju agenciji koja zatim ima rok od 15 dana odgovori na reklamaciju, a potom turističkoj inspekciji. Iako turistička inspekcija još uvek nije dobila prijave putnika ipak je izvršena kontrola agencije, obzirom da je prošao zakonski rok od 15 dana za povraćaj novca prvoj grupi putnika.

Turstička inspekcija je saopštila samo ovo: U izvršenoj kontroli je utvrđeno da agencija u zakonskom roku nije vratila novac prvoj grupi putnika i da je račun agencije u poslovnoj banci u blokadi. U toku kontrole agencija je obavestila turističkog inspektora i o tome da je grupu putnika iz Grčke umesto avionom vratila autobusom i da je i ove putnike obavestila da će im vratiti razliku u ceni prevoza. I ovim putnicima novac nije vraćen u zakonskom roku od 15 dana.

U saopštenju agencije Klio navodi se da je po dolasku putnika u Srbiju potpisan sporazum sa 15 putnika od kojih su za 4 dali predlog refundacije. Ostalih 20 putnika se nisu žali agenciji, ni turističkoj inspekciji. Po sporazumu, agencija je prihvatila da vrati 55 eura na ime 1 putnog pravca avio karte i 22 eura iznos avio takse. Međutim, račun agencije je u međuvremenu blokiran a ona proglašena insolventnom pa su sva dugovanja prema putnicima prebačena na osiguravajuče društvo o čemu su i sami putnici obavešteni.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.