Izvor: Izvor: vijesti.me

Autor: {"id":185897,"id_news":726988,"name":"","surname":"Izvor: vijesti.me"}

Kupače i turiste, kojih u Herceg Novom ima više od deset i po hiljada, kako su rekli neki od njih, ne interesuje ko je kriv.

Veliki broj kupača na hercegnovskoj rivijeri negoduje zbog toga što plaže nisu uređene i što ne mogu da iznajme suncobran ili ležaljku.

Među njima je i kupalište zakupca Bora Krivokapića u Igalu, koji godinama zakupljuje tu plažu, ali ove sezone još nije sklopio ugovor sa Javnim preduzećem “Morsko dobro”.

Bio je zainteresovan da zakupi dio obale u dužini od oko stotinu metara i, kako je ispunjavao sve uslove, „prošao“ je na tenderu.

Međutim, prošlogodišnji zakupac dela plaže u dužini od 30 metara, odbijao je da ustupi taj deo.

Ne želeći nikav spor i u želji da što pre počne da radi, Krivokapić je od “Morskog dobra” tražio da sklopi novi ugovor ili da se na postojeći doda aneks prema kome je on korisnik dela plaže u dužini od samo 70 metara.

Uz dosta pregovaranja i insistiranja da Krivokapić sam „raščisti“ odnose sa bivšim zakupcem, iz “Morskog dobra” su pristali da dodaju aneks na već pripremljen ugovor i Krivokapić očekuje da ga dobije ovih dana.

Ističe da će u tom slučaju već 1. jula, kada počinje turistički špic, i njegova plaža biti spremna i uređena.

Iako se kupači žale što ne mogu da iznajme ležaljke i suncobrane, Krivokapić je nemoćan jer inspekcije skoro svakodnevno kontrolišu zakupce plaže i kako on nema ugovor, zbog svake naplaćene usluge, mogao bi da bude kažnjen.

Gordana Loncović, zakupac obližnje plaže “Finta”, tvrdi da su oni za kupače mogli da budu spremni 1. maja da nije bilo kašnjenja sa donošenjem plana privremenih objekata koje je u nadležnosti Ministarstva turizma i održivog razvoja, odnosno sa raspisivanjem tendera za zakup plaža.

I potpredsednik Opštine Herceg Novi Mladen Rostović misli da se ove godine kasnilo sa usvajanjem plana privremenih objekata, a potom i raspisivanja tendera, pa Herceg Novi ove godine ima problem sa neuređenim plažama.

Prema njegovim saznanjima, drugi krug tendera još nije ni raspisan.

On tvrdi da mu se skoro svakodnevno obraćaju zakupci plaža, da ih je do sada bilo najmanje deset, koji se žale što se kasni sa ugovorima o zakupu.

Kako je kazao Rostović, oni se plaše da o tome progovore u javnosti jer bi mogli ostati bez zakupa, a to sebi ne mogu da dozvole jer većina od tog posla živi.

Rostović ističe da zakupci tvrde da su zakupnine ove godine veće za 50 odsto u odnosu na lanjske. „Zakupci tvrde da ne mogu da raščiste plaže, naspu ih pijeskom i postave suncobrane i ležaljke jer ih inspekcije, koje besplatno borave u hotelu 'Plaža', odmah kažnjavaju“
„Zakupci tvrde da ne mogu da raščiste plaže, naspu ih peskom i postave suncobrane i ležaljke jer ih inspekcije, koje besplatno borave u hotelu 'Plaža', odmah kažnjavaju“, navodi Rostović .

On ističe primer Steva Damjanovića, dugogodišnjeg zakupca jedne od plaža u Igalu koji, takođe, još nije potpisao ugovor, pa je sav plažni mobilijar postavio na plažu i gostima dozvolio da se njime služe besplatno.

Iako se od ove godine polovina sredstava od zakupa obale opredeljuje opštinama, što će znatno upotpuniti lokalne budžete, Rostović tvrdi da oni nemaju mehanizme da taj problem riješe i da je sve posljedica kašnjenja plana, ali i izostanak sankcija za odgovorne.

Međutim, kupače i turiste, kojih u Herceg Novom ima više od deset i po hiljada, kako su rekli neki od njih, ne interesuje ko je kriv. Mnogi će, kažu, zbog toga, ali i zbog višednevnih nestašica vode, iduće leto izabrati drugu destinaciju za odmor.

Morsko dobro: Posao je pri kraju

“Potpisivanje ugovora o zakupu plaža je pri kraju”, rečeno je “Vijestima” u “Morskom dobru”.

Saopšteno je da je zaključeno 60 ugovora - 27 za kupališta, 21 za privremene objekte i 12 za terase.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.