Izvor: weforum

Autor: {"id":184903,"id_news":724851,"name":"","surname":"weforum"}

Svetski ekonomski forum napravio je Izveštaj o turističkoj konkurentnosti za 2013. godinu na kom su se Srbija i Bosna i Hercegovina uz Moldaviju našle na poslednjim mestima među zemljama Evrope.

“U skladu sa njihovim manje naprednim razvojem, ovim zemljama potrebne su značajne investicije i poboljšavanje infrastrukture za zdrav razvoj ovog sektora”, stoji u izveštaju za najlošije plasirane zemlje Evrope.

Prema indeksu turističke kompetentnosti, u svetu su najbolje plasirane Švajcarska, Nemačka i Austrija, a preostalih deset mesta popunjavaju Španija, Velika Britanija, SAD, Francuska, Kanada, Švedska i Singapur.

Indeks pokriva 140 zemalja sveta i koristi kombinaciju podataka iz javno dostupnih izvora o međunarodnim putovanjima od turističkih institucija i stručnjaka.

U tu svrhu Svetski ekonomski forum sprovodi opštirno istraživanje preko partnerskih institucija u zemljama “pokrivenih” izveštajem.

U obzir su uzeti sledeći faktori: zakoni, održivost očuvanja životne sredine, bezbednost, zdravlje i higijena, pozicioniranje turističkog sektora među prioritetima, infrastruktura za aviosaobraćaj, infrastrukura za drumski saobraćaj, infrastruktura informacionih tehnologija, konkurentnost u cenama u turističkoj oblasti, ljudski resursi, sklonost turističkoj privrednoj grani, prirodni i kulturni resursi. (Plasman svake od 140 zemalja prema navedenim faktorima možete pogledati ovde).

Kako stoji u novom izdanju, na samom dnu među evropskim zemljama (izveštajem obuhvaćene 42) nalaze se Srbija, Bosna i Hercegovina i Moldavija. Na svetskom nivou, samo BiH (90.) je zauzela slabije mesto od Srbije u odnosu na ostale zemlje regiona.

Tako se Hrvatska nalazi na zavidno visokom 35. mestu, Slovenija na 36, Crna Gora 40, a Makedonija na 75. poziciji.

Hrvatska je čak bolje plasirana od Turske (46.), dok su analitičari za Crnu Goru napisali da je “popravila poziciju za četiri mesta, nakon značajnog napredovanja na polju turističkih usluga poslednjih godina”.

Priložena infografika predstavlja mapu sveta prema indeksu turističke kompetentnosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.