Izvor: Tanjug

Projekat obnove Ramske tvrđave je veoma značajan, jer će omogućiti pristup jednom od najvažnijih turističkih objekata i ponude istočne Srbije, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija zadužen za turizam Goran Petković.

“Ministarstvo finansija i privrede je već bilo angažovano na revitalizaciji Lepenskog Vira i izgradnji vizitorskog centra na Viminacijumu. Sada je u pripremi realizacija projekta Golubačke tvrđave i onda bi se kao pravi zaokruženi proizvod ovog kraja pojavila i revitalizovana i sređena Ramska tvrđava“, rekao je Petković.

On je dodao da će Ministarstvo finansija i privrede vrlo rado učestvovati u ovom projektu, pružajući kako finansijsku podršku tako i podršku u izradi dokumentacije, a kasnije i u realizaciji važnih turističkih sadržaja, pristupa, parkinga i svih ostalih stvari koje su potrebne da bi se jedan turistički objekat komercijalizovao i komforno, civilizovano primio posetioce.

Turski ambasador u Srbiji, Mehmet Kemal Bozaj, izjavio je nakon sastanka da je revitalizacija Ramske tvrđave veoma važna i za Srbiju i za Tursku jer predstavlja deo njihovog istorijskog nasleđa.

On je rekao da će pružiti punu podršku kako bi ovu tvrđavu revitalizovali i učinili poznatijom svetskoj javnosti.

Sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i predstvanici Turske agencije za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA).

Rekonstrukcija kompleksa Ramske tvrđave, koja će obuhvati osim bedema i kula, karavansaraj, kupatila - hamame i dekorativnu spoljašnju i unutrašnju rasvetu, doprineće značajnom razvoju turističke ponude Velikog Gradišta i regiona.

Ramsku tvrđavu podigla je turska vojska 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1480-1512) na desnoj obali Dunava radi osvajanja Panonske nizije, a jedna je od sedam srednjevekovnih tvrđava na njegovom toku kroz Srbiju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.