Izvor: B92

Novu godinu smo dočekali bez snega, osim na planinama, gde ga izgleda ima dovoljno za omiljene zimske sportove. Bez obzira na ekonomsku krizu, prvog vikenda u sezoni samo na Kopaoniku bilo je gotovo 5.000 skijaša.

Zimi i snegu najviše se raduju, naravno, skijaši. Sezona skijanja polako se zahuktava a iako su cene nešto veće u odnosu na prethodnu godinu još jednom smo se uverili da strastveni skijaši uvek nađu način da bar jedan vikend provedu na svom omiljenom skijalištu.

Početak ovogodišnje ski sezone poklopio se sa prvim snegom a ako je suditi po prvom vikendu kada su skijališta bila prepuna ovo će biti još jedna uspešna ski sezona. Iako je ekonomska kriza pogodila svačiji džep u turističkim agencijama kažu da interesovanje nije opalo.

"Interesovanje je, mogu da kažem, isto kao prošle godine. Ukoliko govorimo o domaćim destinacijama i destinacijama u regionu tu ću pre svega pomenuti Kopaonik, za početnike je tu i Zlatibor, Stara planina i Jahorina" objašnjava Boban Šćepanović iz turističke agencije "Big Blu".

"Ukoliko je skijanje uplaćeno, recimo pre dva meseca popusti su bili do 30%, u apartmanskom smeštaju mogli ste da računate na cene od nekoliko desetina evra, čak manje od sto evra po osobi" dodaje Šćepanović.

Za one koji su spremni da izdvoje malo više novca i uživaju u čarima evropskih skijališta izbor je velik.

"Tu je Austrija i ona je najzastupljenija, zatim Bugarska, Italija, Francuska.." navodi Šćepanović i dodaje: "Imamo u ponudi hotele, imamo i šatele u Francuskoj tu je i apartmanski smeštaj ,kuće u Italiji kao i dobre hotele sa SPA centrima što je dobro za porodice koje su podeljene, gde pola porodice skija a pola ne. Često se može desiti da jeftinije prođete u Francuskoj nego npr. na Kopaoniku".

Šestodnevni ski pas u špicu sezone na Kopaoniku košta 10-710 dinara, a u ski centru Tornik na Zlatiboru 6.170 dinara. Šestodnevni ski pas u istom periodu u ski centru na Staroj planini iznosi 4.940 dinara. Približne su cene i na Jahorini a što se tiče ostalih skijališta kao npr u Bugarskoj, Austriji i Francuskoj cene ski pasa se kreću između 100 i 200 evra za 7 dana.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.