Izvor: Beta

U Resavskoj pećini kod Despotovca danas je obeleženo 40 godina od njenog otvaranja za posetioce.

Resavska pećina, jedna od najlepših i naposećenijih u Srbiji, ima status zaštićenog spomenika prirode, a 2010. godine je postala članica Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (ISCA).

Stara je oko 80 miliona godina, a procenjuje se da je nakit u pećini star oko 45 miliona godina. Temperatura u pećini je stalno sedam stepeni.

Duga je 4,5 kilometara od kojih je istraženo 2,8 kilometara, a za posetioce je dostupno 800 metara. Obilazak traje 45 minuta.

Pećina ima dva nivoa, gornji i donji, a ide 80 metara u dubinu zemlje. Unutrašnjost pećine obiluje dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima.

Koncertna dvorana, u kojoj je danas održan koncert gudačkog orkestra, najveća je i najlepša a dobila je ime zbog svoje akustičnosti. U toj dvorani nalazi se kip majke s detetom koja je zaštitni znak Resavske pećine.

Kristalna dvorana je bogata pećinskim nakitom, a u delu pećine pod nazivom Predvorje istorije nađeni su ostaci pračoveka i njegovi alati, kao i lobanja polarne lisice.

U Resavskoj pećini danas su bili članovi nekadašnje Speleološke organizacije Beograd koji su pećinu otkrili i uredili, kao i stručnjaci s raznih fakulteta i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Sezona poseta počinje 1. aprila i traje do 15. novembra. Resavska pećina je udaljena od Despotovca oko 20 kilometara, a u blizini se nalazi i srednjevekovni manastiri Manasija i Ravanica, i vodopad Lisine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.