Bukovička banja opet na turističkoj mapi

U narednih sedam godina privrednik Miroljub Aleksić izgradiće u parku Bukovičke banje hotel sa četiri plus zvezdice i rekonstruisati hotele „Staro zdanje“ i „Šumadija“.

Izvor: politika.rs, B. Njegovan Izvor:
Hotel Staro zdanje (Foto: wikipedia.org)
Hotel Staro zdanje (Foto: wikipedia.org)

Posle više decenija neizvesnosti zbog statusa objekata u Bukovičkoj banji i nakon višegodišnjeg propadanja hotela, koji su bili simbol Aranđelovca i ove nekada poznate mondenske banje, hoteli „Staro zdanje“ i „Šumadija“ dobili su novog vlasnika. Miroljub Aleksić, direktor preduzeća „Amasis” d. o. o. i predsednik „Alko grupe“, potpisao je kupoprodajni ugovor sa Agencijom za privatizaciju i time i zvanično postao vlasnik pomenutih hotela, restorana „Arkade“, bazena i dva pomoćna objekta, prenosi Politika.

– Naša obaveza je da u narednih sedam godina rekonstruišemo hotele i izgradimo još jedan novi, korisne površine 10.000 kvadratnih metara, te da zaposlimo 70 novih radnika. Obnovićemo objekte koje su izgradile dinastije Obrenović i Karađorđević u 19. i 20. veku, sa statusom kulturno-istorijskih spomenika – kaže za „Politiku“ Miroljub Aleksić.

Pre nepune dve godine Aleksić je u rekonstrukciju hotela „Izvor“ i izgradnju spa i velnes centra, kao i akva-parka, uložio 43 miliona evra. Hotel „Izvor“, koji je brend u širem okruženju, prostire se na više od 32.000 kvadratnih metara i u njemu može da boravi i do 3.500 gostiju.

– Rekonstrukcijom starih i izgradnjom novog hotela želimo da Bukovičku banju vratimo na mapu banjskog turizma u Srbiji. Na dobrom smo putu, jer je otvaranjem hotela „Izvor“ sa pet zvezdica i akva-parkom Aranđelovac postao privlačna destinacija za goste iz zemlje i inostranstva – objašnjava Aleksić.

– U rekonstrukciju krećemo ubrzo i radićemo etapno. Neimari će prvo otpočeti sa rekonstrukcijom hotela „Šumadija“, zatim paralelno sledi rušenje bazena koji je potpuno neuslovan i na tom mestu biće izgrađen savremen hotel, korisne površine 10.000 kvadratnih metara sa četiri plus zvezdice, dok će hotel „Šumadija“ dobiti četiri zvezdice. Za izgradnju novog hotela Zavod za zaštitu spomenika kulture dao je saglasnost, s tim da spoljni izgled prati arhitekturu postojećih objekata u parku, koji datiraju iz 19. veka – kaže novi vlasnik.

Park u Bukovičkoj banji (Foto: wikipedia.org)
Park u Bukovičkoj banji (Foto: wikipedia.org)

Aranđelovčani s puno interesovanja očekuju rekonstrukciju i obnovu simbola grada, hotela „Staro zdanje“. Tokom poslednje dvedecenije ovaj hotel je totalno ruiniran i opustošen.

– Rekonstrukcija „Starog zdanja“ biće zaista veliki i zahtevan posao. Uradili smo dve analize za njegovu obnovu i prema prvobitnim procenama iz 2006. godine, kada smo hteli da kupimo taj objekat, procenjeno je da treba uložiti oko sedam miliona evra. Prema sadašnjim računicama, ukupna investicija za sve objekte iznosila bi oko 30 miliona evra. Zajedno sa lokalnom zajednicom i preduzećem „Zelenilo“ ulepšaćemo park, kako bi ponovo zasijao starim sjajem.

Naša želja je da Bukovička banja postane centralno i kultno mesto za odmor i oporavak, centar velnes i spa turizma i najveći kongresni centar van Beograda – kaže Aleksić.

----------------------------------------------

Posao za radnike

U AD „Bukovička banja“ preostalo je 42 radnika, koji će nastaviti posao u svojim objektima. Oni imaju ostatak imovine, više restorana, kao i motel na Bukulji. Kako je rekao Miroljub Aleksić, oni koji budu zainteresovani mogli bi da računaju na posao u novim objektima, pod uslovom da svojom stručnošću odgovore novim potrebama savremenog hotelijerstva.

Vesti

Martinbrodski slapovi: Netaknuta lepota kao iz bajki

Martinbrodski slapovi su decembar dočekali u minusu, a zahvaljujući rekonstruisanim prilaznim mostovima i vidikovcu na slapovima u Martin Brodu, omogućen je potpuniji doživljaj celokupnog ambijenta. Ovu veličanstvenu lokaciju posećuju turisti iz celog sveta, posebno u letnim mesecima, uživajući u neponovljivoj i vekovima netaknutoj prirodnoj lepoti.

Vesti nedelja 4.12. 17:14 Komentara: 3

Na jednodnevnom izletu u Ljubljani

U 2014. godini Ljubljana je proslavila 2000 godina postojanja. Zanimljiva mešavina dvehiljadugodišnje evolucije s mladalačkim entuzijazmom stvorila je grad koji znamo i volimo danas. Istorija slovenskog naroda isprepletena je ponosnim borbama protiv većih i jačih suseda sa svih strana koje je okružuju, a to se posebno ocrtavalo na licu Ljubljane.

Vesti petak 2.12. 08:44 Komentara: 9
strana 1 od 903 idi na stranu