Izvor: B92

Francuski predsednik Fransoa Oland i njegova partnerka Valeri Trirveler dočekivali su 16. septembra posetioce u svom zvaničnom domu, raskošnoj Jelisejskoj palati.

Predsednik i prva dama rukovali su se i potpisivali autograme mnogobrojnim znatiželjnicima koji su čekali u dugim redovima da bi videli unutrašnjost čuvene građevine iz 18. veka. Palata je specijalno otvorena za javnost povodom godišnjeg festivala "Dani baštine" kada istorijske i vladine zgrade širom Francuske otvaraju vrata za javnost.

Festival je prilika da Francuzi i turisti prošetaju delovima javnih ustanova koji su obično zatvoreni za javnost. "Ja sam ovde samo podstanar. Pravi vlasnik je narod", kazao je Oland u izjavi za francusku televiziju.

Beta/AP

Osim u Jelisejsku palatu, posetioci ove godine mogu da zavire i u unutrašnjost kule sa satom železničke stanice Gar de Lion, kao i u rezidenciju britanskog ambasadora u Parizu, ali izgleda da najviše interesovanja zasad pobuđuje zgrada u ulici Ke dez Orfevr u broju 36.

Jelisejska palata, istorijsko sedište pariske sudske policije, Parižani zovu i "hramom kriminala".

Beta/AP

Naime, tu se nalaze kancelarije kriminalne brigade francuske policije, koju je u svojim romanima o inspektoru Megreu, najpopularnijem detektivu francuske književnosti, ovekovečio Žorž Simenon i kroz koje su prošli neki od najopasnijih francuskih kriminalaca.

Kriminalna brigada, koja obično izbegava publicitet, odlučila je da ove godine otvori svoja vrata za javnost povodom stogodišnjice od osnivanja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.