Izvor: B92

Najveća i najduža rečna turistička regata na svetu TID, koja traje 73 dana na Dunavu, ulazi na teritoriju Srbije 25. jula, kod Apatina.

Kako je izjavio Tanjugu Dejan Jovanović, predsednik Odbora za turizam Kajakaškog saveza Srbije koji je domaćin regate, njena ukupna dužina iznosi 2.455 kilometara, od starta u nemačkom gradu Ingolštatu do rumunskog mesta Sveti Djordje, gde se završava.

TID je veoma popularan u svetu, ove godine se prijavilo oko 150 učesnika iz podunavskih evropskih zemalja Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije, kao i drugih evropskih - Švajcarske i Velike Britanije. Veslači sa drugih kontinenata dolaze iz Izraela, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Novog Zelanda, Narodne Republike Kine...

Na regati su zastupljena deca, odrasli i starije osobe oba pola. Najmlađa učesnica na regati je Ivona Milovanović koja ima šest godina i ovo je njeno treće učešće na regati, sa roditeljima. Jovanović je istakao da je cilj regate zdravo korišćenje slobodnog vremena, održavanje kondicije i opšteg zdravlja ljudi, prijateljstvo i razmena kontakata medju ljudima, tolerancija i postovanje razlicitih nacionalnosti, vera i rasa, kao i zaštita i čuvanje zivotne sredine.

Regata u velikoj meri doprinosi većem ugledu Srbije u svetu, jer upravo strani turisti čine većinu učesnika regate. Regata je pod pokroviteljstvom i u programu ECF (Evropske kajakaške federacije), kaže Jovanović.Osnovno pravilo TID je plovidba Dunavom čamcima (kajakom ili kanuom, kojima se vesla) i po etapnim mestima, koja se za svaku zemlju utvrdjuju na godišnjoj konferenciji. Dnevne etape su od 16 do 60 kilometara, što je u proseku 43 km dnevnog veslanja.

Foto: Falk Bruder

U etapnim mestima regata boravi jedan dan, osim u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje Regata prolazi i u kojima se zadržava po dva.
Za učesnike regate se u svakom mestu organizuje svečana večera i prigodan kulturno-umetnički program, gde strani učesnici mogu da se upoznaju sa ljudima, običajima, istorijom, kulturom, tradicijom i gostoprimstvom zemlje u kojoj borave.

Etapna mesta u Srbiji su: Apatin (25. juli), zatim Bačka Palanka, Novi Sad (29. i 30. juli), Stari Slankamen, Beograd (1. i 2. avgust), Smederevo-Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo (8. i 9. avgust) i Brza Palanka (10. avgust.) koja je poslednje mesto u Srbiji.
U Srbiji će gostima iz sveta biti ponudjeni i drugi sadržaji - posete Banji Junaković, dvorcu ''Dundjerski'', tvrdjavi Petrovaradin, Sremskim Karlovcima, keltskim ostacima na području Indjije, panoramsko razgledanje Beograda autobusom.

Gosto će moći da posete arheološko nalaziše ''Vinča'', Viminacijum, smederevsku, ramsku, golubačku i tvrdjavu Fetislam, Srebrno jezero, vizitorski centar ''Lepenski vir'', Trajanovu tablu i ostatke Trajanovog mosta, Hajdučku vdenicu, pećinu ''Veterana'' i ostatke nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata kod Prahova.

Veslači će u Beogradu biti gosti opštine Palilula, gde će biti smešteni u sportsko- rekreativnom centru na Ada Huji. Reč je o najstarijoj regati na svetu, prva je bila održana 1956, a nekadašnja Jugoslavija je bila, pored Čehoslovačke i Mađarske, jedan od prvih organizatora.

Regata zauzima po svojoj vaznosti i veličini, 35 mesto medju oko 2.000 turistickih manifestacija u Srbiji, ocenio je u svom naučnom elaboratu doktor turizmologije Željko Bjeljac sa Fakulteta za turizmologiju u Novom Sadu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.