Izvor: Tanjug

Srpski glavni grad tokom predstojeće letnje sezone moglo bi da poseti 15 odsto više stranih gostiju, a njima će na raspolaganju, osim bogatog noćog života biti i mnogobrojne ture za obilazak Beograda.

Drektor Turističke organizacije Beograda (TOB) Dejan Veselinov je kazao kako je poslednjih nekoliko godina broj stranih gostiju u gradu prosečno rastao za 10 odsto.

Prema Veselinovu, za prva četiri meseca ove godine zabeležen je porast od 15 odsto što se tiče dolazaka, te 18 odsto kada je reč o noćenjima.

''Ukoliko se ovako nastavi, s obzirom da je maj bio dobar i da će leto biti veoma aktivno što se tiče dešavanja u gradu, povećanje broja gostiju sigurno neće ići ispod 10 odsto, a mislim i da će biti veće od 15 odsto, što je izuzetno dobar rezultat'', naveo je Veselinov.

Veselinov je kazao i da je najveće interesovanje za programe posete dvorskom kompleksu na Dedinju, razgledanje Beograda otvorenim autobusom, ali i brodom sa reka.

''U poslednjih nekoliko godina puno smo uradili na ošmišljavanju novih progama za razgledanje grada, u saradnji sa transportnim preduzećima i receptivnim agencijama. Sada se već iskristalisalo nekih 15 različitih programa - šetajuće ture, razgledanje tramvajem, odlazak otvorenim autobusom na Avalu, manastirska tura, podzemni Beograd…'' izneo je Veselinov.

Novitet koji će ove godine dočekati posetioce je program ''Beograd Andrićevim koracima'', a u planu je i program ''Večiti derbi'' koji podrazumeva posetu stadionima Crvene Zvezde i Partizana uz pratnju vodiča koji priča o istorijatu ovih klubova i njihovom rivalitetu.

''Uvešćemo programe koje smo realizovali tokom manifestacije Dani Beograda, a to su 'Kopitareva gradina' i 'Dom Jevrema Grujića', naveo je Veselinov.

TOB je kao javna služba Skupštine grada poslednjih desetak godina, po Veselinovu, kreirao dobru atmosferu za dolazak gostiju, i ponudio programe koji možda u određenom trenutku nisu bili isplativi za privredne subjekte, ali ih vremenom agencije mogu preuzeti i još više komercijalizovati na tržištu.

Veselinov je istakao da je povećanje broja stranih turista pre svega rezultat promocije Beograda kao "city break'' destinacije, odnosno destinacije za produženi vikend odmor.

Sve je traženiji ''city break'' paket koji je napravljen u saradnji sa JAT ervejzom, Aerodromom Nikola Tesla, receptivnim agencijama i hotelima, a koji se po ceni od 198 evra nudi u više od 30 gradova Evrope, ukazao je Veselinov, dodavši da je paket konkurentan ostalim destinacijama na tržištu.

''City break'' je u današnje vreme jedan od najpopularnijih vrsta odmora i oko 50 odsto turističkih kretanja se odnosi na gradske vikende ili gradske odmore.

Prema podacima Svetske turističke organizacije, tražnja za ovim vidom odmora iznosi oko 15 odsto, objasnio je Veselinov.

''Ljudi se danas zbog krize i nesigurnosti radnog mesta najčešće odlučuju za kraće odmora, a tome su doprinele i niskotarifne avio kompanije koje su drastično smanjile cenu karte i samim tim cenu celog turističkog paketa'', kazao je Veselinov.

Značajan segmet čini i nautički turizam, a samo prošle godine u Beograd je kruzerima došlo oko 50.000 gostiju, što je rekordan broj.

Prihod od ovih gostiju nije veliki, zarađuju samo agencije koje im organizuju programe, ugostiteljski objekti, transportna preduzeća, prodavci suvenira, međutim oni predstavljau dobru osnovu za budućnost jer istraživnje je pokazalo da će 80 odsto stranih gostiju preporučiti Beograd nekom od svojih prijatelja, a 87 odsto će se opet vratiti, smatra Veselinov.

Direktor TOB je dodao da i pored svega situacija nije idealna, da postoje prepreke kao što je i dalje negativna slika Beograda i zemlje u sveta, ali da je ona vremenom postala manjeg intenziteta.

''Ono što bi još Beograd podiglo na toj lestivici traženosti su novi smeštajni kapaciteti, otvaranje novih atrakcija, neki novi delovi grada. Beograd ima puno manifestacija, ali toga uvek treba da bude više jer to može da bude magnet ili razlog za dolazak u glavni grad'', zaključio je Veselinov.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.