Izvor: B92

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNSTO) i Ministarstvo ekonomije potpisali su sinoć (23.2.) Ugovor o licenci za korišćenje publikacije koja predstavlja svojevrsno uputstvo za rešavanje kriznih situacija u turizmu.

Ugovor su na Ekonomskom fakultetu u Beogradu potpisali državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković i generalni sekretar UNSTO Taleb Rifai.

Prema rečima Petkovića prvi jezik na koji je prevedena publikacija ove organizacije pod nazivom "Instrumenti za rešavanje kriznih situacija u turizmu" je upravo srpski jezik.

Petković je objasnio, da he reč o svojevrsnom uputstvu za komunikaciju i rad sa javnošću u uslovima kriznih situacija. "Ti krizni momenti su se događali poslednjih nekoliko godina bilo da je reč o erupcijama vulkana, poplavama, naglim ratovima ili nuklearnim katastrofama.

Uvek je bio problem kako i šta izneti u javnost, ne stvarati paniku i na pravi način urediti dešavanja", kazao je Petković novinarima. Nakon potpisivanja Ugovora, sekretar UNSTO Rifai održao je predavanje studentima o "Doprinosima turizma u svetskoj ekonomiji", a povodom tog događaja Petković je rekao da je turizam jedna od najznačajnijih grana u svetskoj ekonomiji, četvrta po obimu stvaranja Bruto-domaćeg proizvoda (BDP), odmah iza farmacije, proizvodnje oružja i naftne industrije.

Ona (turistička grana) kao poslodavac čak zauzima drugo mesto, zapošljavajući veliki broj ljudi i kreirajući indirektno veliki broj radnih mesta u drugim industrijima.

Generalni sekreatr UNSTO Rafai je tokom predavanja studentima istakao da se, prema podacima te organizacije, broj dolazaka stranih turista povećao za četiri odsto u 2011. godini, na oko 980 miliona.

Imajući i vidu ekonomsku krizu, ove godine je, napomenuo je, izvesniji sporiji rast u globalnoj ekonomiji, pa i u sektoru turizma. Očekivani dolasci se procenjuju da će rasti po stopi od tri do četiri odsto, ali bi to, ipak, trebalo da rezultira istorijskim rezultatom od jedne milijarde turista do kraja godine.

Ekonomije u razvoju će, smatra on, imati lidersku poziciju sa jačim rastom u Aziji, Pacifiku i Africi, a njih će pratiti Amerika i Evropa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.