Izvor: Capital.ba

Slovenska plaža u Budvi, najposećenija na jugu Jadrana, koja je već pretesna za sve veći broj turista koji leti pohodi crnogorsku turističku prestonicu, mogla bi uskoro biti znatno šira.

Predlog je dao lokalni SNP, podsetivši da je slična inicijativa nešto ranije potekla iz Javnog preduzeća “Morsko dobro” koje gazduje najužim pojasom uz more.

Prema rečima Miomira Pejovića, šefa odborničkog kluba SNP u Skupštini opštine Budva, plažu treba proširiti do gornjeg šetališta koje vodi od tunela na Zavali do stare Budve.

"Staru ideju treba sprovesti u delo, što ne predstavlja naročit problem" kaže Pejović. "Prostor od same plaže do pomenutog šetališta treba nasuti peskom i na taj način bi se obala proširila za dvadesetak metara".

Uz glavno budvansko kupalište nalazi se turističko naselje Slovenska plaža, sa više od 2.500 kreveta, najveće na južnom Jadranu.

Na plažu se “naslanjaju” i mnogobrojne stambene zgrade, “Jadranski sajam” i drugi objekti. I svi putevi vode na njen pesak.

Plaža je tokom jula i avgusta prebukirana i proširenje bi zaista bilo pun pogodak. I druge plaže budvanske rivijere, ali i celog crnogorskog primorja, imaju više posetilaca nego mesta za kupače tokom glavne sezone.

U preduzeću “Morsko dobro” pokušavaju da taj problem reše smanjivanjem plažnog mobilijara, ležaljki i suncobrana, koje zakupci za velike pare izdaju dnevno turistima.

I mnoge ankete koje su lani, ali i ranijih sezona, sprovedene među posetiocima južne obale, pokazuju da su pojedine plaže tesne.

Gosti u svim anketama najviše zameraju domaćinima na “prekrivanju” plaža ležaljkama i skupim naknadama za njihovo korišćenje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.