Izvor: Miljana Kerèu

Autor: {"id":112371,"id_news":548334,"name":"","surname":"Miljana Ker\u00e8u"}

Da li ste znali da prilikom prelaska granice treba da prijavite štivo koje nosite sa sobom? Na sajtu Narodne biblioteke Srbije postoji i odeljak "Dozvola za iznošenje knjiga u inostranstvo" koji znači da putnici koji napuštaju Srbiju moraju imati plaćenu taksu i popunjen formular da bi izneli knjige, bez obzira da li su njihove ili su iznajmljene u biblioteci.

Svi možemo ponekad imati neprijatnosti na granici sa carinicima, ali da li vam se desilo da to ikada bude zbog knjige?

Ukoliko nosite jednu ili više knjiga jer konačno imate vremena za čitanje pazite da ne platite za njih na carini više nego što je njihova prava vrednost.

Pitali smo za Julijanu Stanimirov iz Narodne biblitoteke da li zna ima li još neka zemlja sličan zakon?

"Nisam upoznata da li neka država ima ovakve zakone, ali kod nas on postoji već dosta dugo. Znam da je objavljen u Službenom glasniku u decembru 1994 godine, ali primenjivao se i mnogo pre toga. Postoji radi zaštite kulture i baštine".

Na pitanje kako je moguće da se tek u poslednje vreme “digla prašina” oko toga Julijana za B92 kaže o da je moguće da čitav šleper knjiga pređe granicu jer ga je carinik jednostavno pustio, a s druge strane je moguće da putnici koji su poneli jedno štivo da ih zabavi na odmoru plate kaznu ukoliko nemaju popunjen formular i dozvolu.

Takođe, svaki stranac koji uđe u Srbiju po izlasku mora da ima dozvolu za iznošenje knjiga iz naše zemlje.

Na sajtu Narodne biblioteke Srbije možete videti dva obrasca koja su potrebna Obrazac za dozvolu iznošenja knjiga u inostranstvo i Obrazac spiska knjiga koje se nose u inostranstvo.

Ukoliko krećete na odmor, dobro proverite sve zakone i administraciju, da ne biste imali dodatne troškove i neprijatnosti.

Da li ste imali neprijatna iskustva na carini jer ste čitali knjigu?

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.