Izvor: A. Paliæ

Autor: {"id":109774,"id_news":531789,"name":"","surname":"A. Pali\u00e6"}

Srbi će ovog leta na hrvatskom primorju ostaviti više od 50 miliona evra.

Po procenama turističkih radnika ove zemlje, do kraja sezone na Jadranu će letovati preko 100.000 naših gostiju, što je za 15 odsto više nego prethodne godine.

Najveći broj Srba bio je na Jadranu početkom avgusta, baš kada je u Hrvatskoj kao državni praznik proslavljana „Oluja“.

Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva turizma Hrvatske i Hrvatske turističke zajednice, u prvih šest meseci ove godine bivšu jugoslovensku republiku posetilo je 46.592 srpskih turista, koji su ostvarili 256.780 noćenja (šest odsto više nego 2010).

Hrvatski turistički radnici procenjuju da će do kraja sezone na njihovom Jadranu letovati preko 100.000 turista iz Srbije sa plaćenom boravišnom taksom.

Ne treba zaboraviti i da mnogi naši ljudi imaju kuće ili rođake na Jadranu gde letuju, pa bi ukupan broj gostiju mogao da bude još veći.Procenjuje se da ćemo komšijama na ovaj način ostaviti više od 50 miliona evra, što je, doduše, mali deo ukupne zarade Hrvatske od turizma.

U domaćim turističkim agencijama kažu da među najatraktivnija letovališta za naše turiste spadaju Istra, Poreč, Rovinj i Kvarner, ali da su odlasci u Hrvatsku i dalje u najvećem broju slučajeva individualni.

Iako je ovog leta zabeleženo nekoliko incidenata i napada na turiste iz Srbije, u Ministarstvu turizma Hrvatske ističu da se žalbe naših gostiju ne razlikuju mnogo od pritužbi turista iz ostalih zemalja.

"Hrvatska je bezbedna turistička zemlja. Incidenti povezani s gostima iz Srbije brojčano ne odudaraju od broja incidenata koji se odnose na goste iz Nemačke, Slovenije i drugih zemalja", tvrdi portparol hrvatskog Ministarstva turizma Antonela Frković.

Kako je potvrđeno u Hrvatskoj turističkoj zajednici, za reklamiranje Jadrana u Srbiji i manjim delom u BiH, Hrvatska je ove godine potrošila oko 230.000 evra. Oko 130.000 je izdvojeno za TV reklame, a ostatak na bilborde u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.