Izvor: B92

Vlasti Nepala naredile su novo merenje Mont Everesta, kako bi se utvrdila tačna visina najvišeg vrha na svetu, prenele su danas agencije.

Nepal decenijama priznaje staru izmerenu visinu ovog vrha, koja iznosi 8.448 metara. Međutim, bilo je drugačijih tvrdnji u Kini i od strane zapadnih penjača.

Portparol Ministarstva za zemljišne reforme Gopal Giri rekao je da se vlada prošle nedelje odlučila na novo merenje. ''Rad će zahtevati postavljanje stanica na vrhu, koje će meriti visinu koristeći satelitsku tehnologiju'', rekao je on.

Giri je još dodao kako će stanice biti postavljene na tri različite lokacije, korišćenjem sistema globalnog pozicioniranja. Rad na ovom zadatku će trajati dve godine.

Jedna američka ekspedicija 1999. godine koristeći GPS satelite utvrdila je da visina vrha iznosi 8.850 metara i ta visina se koristi u širokoj upotrebi.

Međutim, Kinezi su nedavno izjavili da je visina Everesta 8.844 metara. Na Mont Everest se pelo na hiljade ljudi, a prvi put su ga 1953. godine osvojili novozelanđanin Edmund Hilari i njegov vodič iz plemena Šerpasa, Tenzing Norgaj.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.