Izvor: B92

Na zasigurno najtežoj avanturi koja se organizuje u Srbiji, Tribe kanjoning avanturi, učestvovala je i po prvi put ambasadorka Australije Helena Studert sa kćerkom Hanom. One su prebrodile izazove Valjevskih planina.

Oni što Tribe kanjoning avanturu razlikuje od običnog izleta u prirodi je “akrobatika” na izuzetno nepristupačnim terenima.

U tome se oprobala i njena Ekselencija gospođa Studert i uspešno se spustila niz uže kroz pet vodopada visine od 10 do 15 m.

Ambasadorkina kæerka Hana Studert

Ambasadorka Australije je priznala da joj svakako nije bilo svejedno, jer se nikada ranije nije bavila takvim aktivnostima. Iako nesigurna u svoje veštine, uspela je da prevaziđe strah od visine dok se spuštala niz uže i tako postala prva ambasadorka koja je prošla tako težak vertikalni kanjon.

Za takav poduhvat, potrebno je koristiti specijalnu opremu, ronilačka odela, uže, karabinere, šlem i sprave za spuštanje.

Ambasadorka sa porodicom Tomiæ

Dno se ne vidi sa vrha, pa neiskusni posetioci mogu da se uplaše i odustanu. Budući da to nije bio slučaj sa ambasadorkom Studert, mogla je ponosno da se prihvati narednog izazova - gostovanja u autentičnom srpskom seoskom domaćinstvu.

Porodica Tomić poslužila je gospođu Helen domaćim malinama, projom, sirom, kajmakom i sarmama.

"U početku sam se uplašila, ali je zaista bilo divno. Oduševljena sam profesionalizmom i brigom koju su pokazali vodiči "Wild Serbia". Veoma sam srećna što mi je pružena mogućnost da uživam u toj prelepoj, netaknutoj prirodi, da vidim fascinantan kanjon i što sam mogla da pokažem mojoj kćerki Hani jednu drugačiju Srbiju. Moram da priznam, da se ona, za razliku od mene, uopšte nije uplašila!

To je bila jedinstvena prilika da uživam u gostoprimstvu srpske porodice. Sve će mi to, bez sumnje, ostati urezano u sećanju," izjavila je posle gospođa Helen.

Od nedavno je na Valjevskim planinama započet razvoj avanturističkog turizma koji će sigurno obradovati zavisnike o adrenalinskim sportovima. Većina aktivnosti odigrava se u vertikalnom ambijentu kanjona - vodopada (kanjoning), stena (penjanje), pećina (speleologija), reka i jezera (kajaking).

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.