Izvor: Tanjug

Projekat obnove Kule Nebojša završen je maja prošle godine i stručna javnost tvrdi da je bio jedan od najobimnijih je i najzahtevniji u oblasti očuvanja i zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji.

Obnovljenu Kuli Nebojša, otvorićePredsednici Srbije i Grčke Boris Tadić i Karolos Papuljas u podnožju Beogradske tvrđave, u kojoj je izložbama na četiri nivoa, kroz multimedijalne postavke, ispričan deo istorije dve zemlje.

Na prvom nivou Kule, izložba prikazuje promenu funkcije Kule Nebojše od odbrambene, koju je imala odmah po izgradnji oko 1460. godine, do tamnice krajem 18. i početkom 19. veka, kada je postala simbol osmanske represije nad borcima za slobodu balkanskih naroda.

Postavka koja predstavlja ideje, rad i život velikog grčkog revolucionara i pesnika Rige od Fere, jednog od pokretača ustanka za oslobođenje od Osmanskog carstva, nalazi se na drugom nivou Kule. Riga od Fere je, zajedno sa sedmoricom istomišljenika, zatočen u Kuli Nebojša, gde je i stradao 13. juna 1798. godine.

Izložba na trećem nivou posvećena je Prvom srpskom ustanku i nastanku moderne srpske države početkom 19. veka, vojske, vlade i prosvete, a kroz zanimljivu postavku sa kaleidoskopima predstavljene su ratne operacije ustaničke vojske.

Na poslednjem nivou je priča o Beogradu od početka 19. veka do 1867. godine, kada postaje prestonica Kneževine Srbije.

U elektronskoj formi prikazani su početak Drugog srpskog ustanka, uloga i uticaj kneza Miloša Obrenovića na stvaranje Kneževine, kao i proces pretvaranja grada iz orijentalne u srednjoevropsku varoš.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.