Izvor: B92

Zemlje širom sveta se pripremaju za veliki pad turističkih poseta iz Japana kao posledice razarajućeg zemljotresa.

Zvaničnici iz turističkih organizacija Australije i Kvinslenda su izrazili ozbiljnu zabrinutost da bi pad posete turista iz Japana mogao dalje da pogodi region, koji se inače bori sa razarajućim poplavama.

Broj Japanskih turista koji posećuju Kvinslend je porastao 12 % u 2010-toj godini, za 398000 posetilaca čineći Japan peto po redu međunarodno tržište za Australiju, što čini oko 6 % turista ove zemlje.

U međuvremenu na Tajvanu, turistički zvaničnici su rekli da zemlja očekuje gibitak od milion dolara prihoda jer su japanski turisti otkazali posetu ostrvu, a u sledeća tri meseca očekuju gubitak od 33 miliona dolara. Prošle godine milion Japanskih turista je posetilo Tajvan, što čini Japan drugom po redu zemljom sa najvećim brojem turista nakon Kine. Oko polovine zakazanih tajvanskih turističkih tura ka Japanu je otkazano nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da su mnigi delovi zemlje ugroženi zbog radijacije.

Zemljotres od 9 stepeni Rihterove skale, najveći koji je ikada pogodio ovu zemlju, izazvao je cunami od 10 metara koji je odneo više od 10 000 života i pogodio nuklearnu elektranu severozapadno od Tokija gde se ekipe bore da spreče dalju katastrofu.

Havajske vlasti su objavile da je cunami izazvao gubitak od desetine miliona dolara za luke, puteve i očekuju dalji pad turističkih poseta jer Japanci otkazuju svoje rezervacije. Iako je cunami koji je pogodio Havajska ostrva u petak izazvao mnogo manje talase od onih koji su pogodili severoistočnu obalu Japana, uticale su na poslovanje hotela, potopili brodove i uništili infrastrukturu pristaništa.

Čak je i Indija osetila udarac. Indijske turističke agencije su takođe dobile izveštaje o otkazivanju poseta japanskih turista i pripremaju se za blagi pad poseta jer je Japan jedna od 10 zemalja koja najviše doprinosi zaradi indijskog turizma.

Foto: nimbu/flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.