Izvor: B92

Mnogobrojne pogodnosti za skijanje u martu. Većina paketa snižena za 20 odsto. Oprema za 350 evra

Izvor: Večernje novosti

SKIJAŠE i snoubordere su u martu, umesto topljenja snežnog pokrivača, dočekale samo niske cene. Vremenska prognoza u većem delu Evrope, do kraja meseca, predviđa zadržavanje snega na planinama, pa i ljubitelji zimskih sportova sa plićim džepom mogu da uživaju na stazama. Na domaćim planinama dnevni ski-pasovi staju oko 1.900 dinara, dok su za mališane cene boravka na snegu u proseku 30 odsto jeftinije.

Do omiljene staze obožavaoce skijanja deli, u proseku, od 200 do 300 evra za put i smeštaj, kao i isto toliko za osnovnu skijašku opremu. Poslednje slalome turističke agencije naplaćuju 20 odsto jeftinije nego u jeku sezone.

- Za polaske u martu sedmodnevno skijanje u Italiji u regiji Val di Fasa je potrebno izdvojiti 210 evra, bez putnih troškova - kaže Milica Žarković iz „Kontikija“. - Osmodnevni aranžmani u Bugarskoj su oko 150 evra, dok Kopaonik za isto toliko dana staje 18.900 dinara.

I cene korišćenja staza i žičara su pale na nekim planinama. Dnevni ski-pas na Kopaoniku staje 1.900 dinara, dok je za sedam dana potrebno izdvojiti 10.000 dinara. Na Jahorini dnevni ski-paket košta 1.575 dinara, a za nedelju dana skijaši moraju da izdvoje 9.718 dinara. Veliku konkurenciju u ukupnoj ceni poslednjih godina prave i inostrana skijališta, jer su ski-pasovi dosta povoljniji. Za bugarsko skijalište Bansko odrasli plaćaju 140 evra za šest dana, dok paket za korišćenje staza na slovenačkom Pohorju za isto toliko dana staje 155 evra. Francuski šestodnevni ski-pas košta 136 evra, a italijanski 148 evra. Cene za decu su oko 30 odsto jeftinije.

Kako bi prodavnice uspele da se oslobode opreme od prethodne sezone, u većih lanaca sportske opreme na sniženju je sve što je potrebno za izlazak na sneg. Najjeftinije skije, „fišer“ mogu da se nabave za oko 8.000 dinara, dok „Atomikov“ bord staje oko 9.000 dinara. Rukavice koštaju oko 2.000 dinara, dok je za jaknu i pantalone potrebno ukupno oko 21.000 dinara.

Iako većina početnika ski-cipele najpre iznajmljuje, oni koji žele povoljno da se opreme, mogu da kupe „Salomonove“, koje u prodavnicama staju oko 12.000 dinara, dok najjeftiniji štapovi koštaju oko 1.500 dinara.

PRVI KORACI

RODITELJI, čiji mališani prvi put staju na skije ili bord, trebalo bi da potraže neku od škola za početnike. Na Kopaoniku najmlađi skijaši mogu da se oprobaju po ceni od 80 do 120 evra za šest dana. U cenu je najčešće uračunata potrebna oprema, skije ili bord, štapovi i cipele, a nastava se održava u grupama od po šest do deset polaznika. Časovi traju od dva do četiri sata. Cena ovog paketa u bugarskom Borovecu staje 214 evra za šest dana, dok u francuskom skijalištu Van Kelis šestodnevno učenje košta oko 80 evra, bez ski-pasa.

VANPANSIONSKA POTROŠNJA

CENE u kafićima i restoranima na Kopaoniku nisu se mnogo menjale u odnosu na prethodne sezonu, pa se tako čaj ili kafa mogu naručiti za 150 dinara. Minimalna cena koju je potrebno izdvojiti za večere u restoranima staje od 2.000 dinara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.