Izvor: B92

Još jedna varošica iz unutrašnjosti se priprema da od ove godine uzme svoj deo turističkog kolača. U ponudi kulturno-istorijske, ali i industrijske atrakcije - stara železnica i ugljenokopi

Izvor: Večernje novosti

KULTURNO-istorijski spomenici, crkve i manastiri, prirodne lepote, ali i železnica i ugljenokopi - turistički su potencijali kojima Lajkovac od ove godine nastoji da privuče goste. U ovoj varošici, prvi put od njenog osnivanja 1908. godine, formirana je turistička organizacija.

Za njen rad iz opštinskog budžeta izdvojiće se 1,7 miliona dinara u ovoj godini. Jedan od prvih zadataka bio je popis svih turistički značajnih lokacija kojima Lajkovac raspolaže.

- Pokazalo se da i Lajkovac ima svoje turističke resurse, a tu su i arheološko nalazište iz četvrtog veka u Ćelijama, gde je i crkva - spomen kosturnica izginulim srpskim i austrougarskim vojnicima u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu - kaže vajar Milutin Ranković, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Lajkovca. - Na Vrače brdu je i spomenik Dimitriju Tucoviću, koji je poginuo u toj slavnoj pobedi srpske vojske. U Markovoj crkvi je hram rađen u raškom stilu. Crkva u Stepanju čuva vredne relikvije iz 15. veka, a manastir u Bogovađi bio je mesto okupljanja i dogovora pred Prvi srpski ustanak...

Ranković veli da je pred ovom organizacijom i promocija turističkih prednosti Lajkovca koje su doskoro čak i mnogim žiteljima bile nepoznate. Pre svega, industrijski turizam.

- Nagoveštava se da će u Lajkovcu, nekadašnjem velikom čvoru uzane pruge, biti oformljena muzejska postavka na šinama, sa starim železničkim eksponatima, vagonima, uređajima, kolosecima, nezaobilaznim vodotornjem koji meštani nazivaju „buzometar“ - kaže Ranković. - Tu je i stara železnička ložionica sa okretnicom, lokomotivom, strugovima od pre stotinu godina, koji još uvek besprekorno rade. Posebna turistička ponuda biće poseta ugljenokopu „Tamnava - Zapadno polje“, Rudarskog basena „Kolubara“. Turisti će na licu mesta moći da vide kako se iskopava ugalj.

HAJDUCI I JATACI TuristiČka organizacija podržaće sve izložbe i manifestacije u Lajkovcu. Od tradicionalne regionalne izložbe krava simentalske rase, hajdučke i jatačke sastanke i rastanke, likovne i druge kolonije - kaže Ranković. - Obnovićemo festival folklora i običaja „Kolubarski vez“, koji je bio poznat i izvan zapadne Srbije...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.