Izvor: B92

Palisad” se uveliko modernizuje, “Dunav” dobija savremeni sjaj, privodi se kraju novi blok “Olimpa”. Uporedo niče hotelsko-apartmanski komlepks “Ruža vetrova” koji će biti kategorisan sa pet zvezdica, u fazi izgradnje je i “Tornik” na brdu Kamalji.

Izvor: Blic

U rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih hotela na Zlatiboru ulažu se desetine miliona evra. “Palisad” se uveliko modernizuje, “Dunav” dobija savremeni sjaj, privodi se kraju novi blok “Olimpa”. Uporedo niče hotelsko-apartmanski komlepks “Ruža vetrova” koji će biti kategorisan sa pet zvezdica, u fazi izgradnje je i “Tornik” na brdu Kamalji. Uskoro treba očekivati temelje “Rašicinog” hotela, baš kao i prve radove na izgradnji superluksuznih apartmanskih naselja u Semegnjevu i Ribnici koje će graditi holandski i ruski biznismeni.

Trenutno najveću investiciju u turizam na Zlatiboru, vrednu 12 miliona evra, izvodi “Hemel” iz Jagodine. U naselju Zova gradi se njihova “Ruža vetrova” čije je otvaranje najavljeno pred početak naredne zimske sezone.

- Kompleks će raspolagati sa 120 apartmana i omanjim hotelom u kome će se naći 40 kreveta. Biće to jedini hotel sa pet zvezdica na ovoj planini, u njemu će se naći jedan veći i dva manja bazena, mini golf teren, ledena dvorana, restorani, kongresna sala, lekarska ordinacija. Poseban deo zauzeće centar za detoksikaciju organizma i korekciju telesne težine, a jedinstvenost “Ruže vetrova” je što će se u njoj služiti isključivo organski proizvedena hrana - kaže za “Blic” Ana Gobelić iz “Hemela”.

Još jedna priznata domaća kompanija, subotički “Pionir”, zaoštriće smeštajnu i prateću ponudu na Zlatiboru završetkom radova na hotelu “Tornik”. Ovo moderno zdanje, čije se otvaranje očekuje u dogledno vreme, raspolagaće bazenima, spa i velnes programom, kongresnom dvoranom i ostalim sadržajima koji se podrazumevaju u savremenom hotelijerstvu.

- Uspešno privodimo kraju investiciju vrednu tri miliona evra. Gradimo hotelski blok površine 3.000 kvadrata u kome smo već dobili kongresnu salu, 18 komfornih soba, recepciju sa kafe-barom. Preostaje još da se završi velnes centar sa zatvorenim bazenom i saunama, a sve bi to trebalo da bude okončano ako ne do leta, onda sigurno do sledeće zime. Novo krilo, inače, površinski je veće od starog dela - priča Miodrag Ilić, direktor “Olimpa”.

Već godinu dana traje obnova hotela “Dunav”, a najveći deo poslova do sada je urađen. Renovirane su 24 sobe i sedam apartmana, postavljene su nove instalacije i stolarija, sređena su kupatila i sala za seminare.
- Preostaje još da okončamo dogradnju hotela delom u kome će se nalaziti spa i fitnes program, bilijar sala i još ponešto. Do letnje sezone sve će biti u funkciji - priča Vanja Smiljanić, direktor “Dunava”.

U umivanje 30 apartmana i 50 soba, sređivanje hodnika, uređenje barova i restorana “Palisad” je u 2010. uložio milion evra. Najmanje trostruko više novca menadžment ovog hotela spremio je za ovu godinu kada će rekonstrukciji biti podvrgnuto preostalih 146 soba.

- Mimo toga, gradimo spa i velnes centar sa bazenom, jednu veliku i nekoliko manjih kongresnih dvorana, čime ćemo sadržaje prilagoditi kategoriji četiri zvezdice. Okrenuti smo i daljim ulaganjima u sportski turizam. Prošle godine u naselju Triangl izgradili smo tri fudbalska igrališta, od kojih dva sa veštačkom i jedno sa prirodnom travom, a u fazi izgradnje su još dva takva igrališta - kaže Vojislav Janić, direktor “Palisada”.

U turizam na Zlatiboru agresivnije ulazi i slovenačka “Rašica Point”. Kompanija iz Ljubljane koja već nekoliko godina gazduje sportskom dvoranom “Wai Tai” spremna je da pored ovog objekta izgradi hotel sa četiri zvezdice.

- Prekjuče nas je posetio Matej Raščan, jedan od vlasnika „Rašice Point“, i podneo zahtev za gradnju hotela u koji će, prema njegovim najavama, biti uloženo deset miliona evra - ističe Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Ogroman novac koji se ulaže u turizam uprkos ekonomskoj krizi, Darko Đurović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, ocenjuje kao “posledicu” prednosti koju Zlatibor ima u odnosu na druge destinacije u Srbiji. “Zlatibor ima jednako posećenu i zimsku i letnju turističku sezonu, između njih veliki broj seminara u vansezoni. Poslovna klima u našoj turističkoj privredi je stabilna, a zbog velike iskorišćenosti kapaciteta uložena sredstava se vraćaju u relativno kratkom perio

Rusi i Holanđani grade luksuzna apartmanska naselja

Novu dimenziju turizmu na Zlatiboru uskoro će dati kapital iz Holandije i Rusije. Konzorcijum “Green stone real estate” iz Holandije otkupio je u selu Semegnjevo 45 hektara zemljišta. Holanđani su namerni da tu grade 120 rezidencija površine 150-250 kvadrata. Svaka rezidencija biće izgrađena od drveta i kamena, a kao „pogon“ za njihovo unutrašnje osvetljenje i zagrevanje koristiće se solarna energija. Na istom posedu nići će nekoliko restorana, prodavnica, dom zdravlja, bazen, sportski tereni, pešačke staze... Sličnu investiciju najavila je i ruska “Miledi investment group” koja je u ataru Ribnice kupila 20 hektara. “I Rusi i Holanđani najavili su poduhvate vredne po 20 miliona evra. Najkasnije za mesec dana biće usvojen urbanistički plan za Ribnicu i Semegnjevo čime će biti otklonjena i poslednja prepreka da realizacija njihovih poslovnih zamisli počne da se pretvara u delo”, dodaje Milan Stamatović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.